Zomerse kipburgers met Tzatziki saus

Eindelijk! De zomer is nu echt begonnen! Het weer zit mee, de scholen zijn gesloten en de leerlingen hebben vakantie. Even tijd om heerlijk te relaxen op het strand, een wandeling te maken door de duinen of lekker op vakantie te gaan: allemaal gezellige dingen die horen bij de zomer! Uiteraard halen we met dit prachtige weer ook de bbq van stal en gaan we massaal barbecueën. Speciaal voor deze gelegenheid bedacht ik een nieuwe burger. Deze is lekker fris en vooral héél zomers! Benieuwd naar mijn recept? Lees dan verder! Enjoy!

Wat heb je nodig voor de burgers?

– 500 gram kipgehakt. Dat is genoeg voor vier dunnere burgers. Als je wat dikkere burgers wilt kan je er twee van maken. Het lekkerst is om dit bij de Turkse of Keurslager te halen.
-Kipkruiden of gehaktkruiden. (Tip!) doe wat vers gesneden koriander door het gehakt!
-Peper & zout.
-Italiaanse bollen.
-6 plakjes komkommer voor twee burgers, 12 plakjes voor vier. Je kan ook augurk gebruiken in plaats van komkommer als je daar niet zo van houd.
-1 tomaat. Bij vier burgers zijn twee tomaten voldoende.
-1 rode ui.
-Rucola sla melange.
(Tip!) Kaas en/of Bacon.

Hoe maak je het?

Stap 1. We beginnen met het kneden van het gehakt. Meng daarna de kip- of gehaktkruiden, peper en zout bij het geheel en verdeel het gehakt in twee grotere of vier kleinere balletjes.

Stap 2. Druk de balletjes plat, zodat het een hamburger wordt.

Stap 3. Vervolgens doe je wat olijfolie of boter in de pan. Leg de burgers in de pan en laat die op hoog vuur een klein minuutje bakken per kant. Daarna zet je het vuur lager, zodat ze gaar kunnen worden. Je kunt de burgers natuurlijk ook lekker buiten op de bbq bakken.

Stap 4. Ondertussen snijd je de rode ui in halve plakjes en de komkommer (of augurk) in dunne plakjes. Snijd de tomaat in iets dikkere plakjes, zodat het vruchtvlees er niet uitvalt.

Stap 5. Draai de burger af en toe om. Na acht minuten zijn ze gaar. Je kunt er eentje door de helft snijden om even te checken of ze goed gaar zijn.

Stap 6. Snijd de Italiaanse bol helemaal door midden, horizontaal. Bedek de onderkant van de bol met de sla melange en drie plakjes komkommer (of augurk). Leg op het kapje van de bol twee plakjes tomaat. De rode ui zou je eventueel mee kunnen bakken als je dat lekkerder vind. Als je ze rauw wilt, leg je ze op de tomaat op het broodje. De hamburger erboven op en klaar is Kees!

image

Nu gaan we verder met de saus. Hiervoor heb ik een heerlijk recept van een frisse Tzatziki salade.

Wat heb je nodig voor de Tzatziki?

-Griekse yoghurt. Ik heb een klein bakje genomen van 170 gram. Dit is genoeg voor vier personen. Als je de salade ook nog de volgende dag wilt eten met brood kan je beter een grote bak Griekse yoghurt nemen.
-Een halve komkommer. Hier kan je de andere helft  gebruiken van de komkommer die je voor de hamburgers hebt gebruikt.
-2 teentjes knoflook, of een scheutje knoflookpoeder.
-Peper en zout.
-1 theelepel dille.
-1 theelepel citroensap.

Hoe maak je het?

Stap 1. Verwijder het jasje van de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf. Beide werkt prima!

Stap 2. Rasp de komkommer in dunne plakjes en leg ze in een grote kom.

Stap 3. Voeg de Griekse yoghurt bij de komkommer, samen met de teentjes knoflook die je fijn hebt geperst.

Stap 4. Voeg er een klein beetje zout en peper bij, voor de smaak.

Stap 5. Als laatste voeg je een theelepel dille en citroensap toe. Dit roer je allemaal door elkaar, en tada! Je heerlijke Tzatziki sausje is binnen een no time gemaakt!

Als laatste doe je een eetlepel Tzatziki op de bovenkant van de bol en zet het kapje erboven op. De heerlijke kipburger is nu gemaakt.
Je kunt er een lichte salade bij eten, maar de burger op zich is al een maaltijd, je zit daarna heerlijk vol.

image

Bewaaradvies

De Tzatziki kan je nog één dag bewaren, gekoeld en goed afgesloten. Als je nog burgers over hebt kan je die ook in de koeling maximaal één dag bewaren. De burgers zijn ook heerlijk bij aardappelen en groenten.

Conclusie

Ik heb de burger voor mijn moeder gemaakt. We hebben samen gesmuld van de heerlijke burger. Dit is zeker een blijvertje! Probeer hem snel een keer en verras je vriend/ vriendin/ familie.

Heb je wel eens een burger gegeten van kipgehakt?

Veel liefs, Gaby

I’m sorry for what I said when I was hungry.

 

 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress spam blocked by CleanTalk.