Zelfgemaakte risotto met kip & chorizo

Laatst had mijn werkgever een heerlijke risotto gemaakt. Ik had dit nog nooit gegeten, dus voor mij was dat nieuw. Wel had ik het een keer op Master Chef gezien, maar dit schijnt heel moeilijk te zijn qua zelf maken. Toch was ik nieuwsgierig naar dit recept en zocht ik verschillende recepten van risotto op. Ik besloot het gewoon maar te proberen om het zelf te maken. Maar is dit ook gelukt?

Risotto met kip & chorizo

Risotto is een rijst recept met diverse groentes erin. Eigenlijk kan je van alles toevoegen aan risotto, het is allemaal wel lekker! Zo kan je kip toevoegen, maar ook varkensvlees, of rundvlees, wat je zelf lekker vind. Ook kan je er wat wijn aan toevoegen, of als je daar niet van houd voeg je dat niet toe. Dat is het leuke aan dit recept je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Ik heb het volgende toegevoegd aan mijn risotto.

De benodigdheden:

Voor ongeveer 4 personen.

* 250 gram Risotto rijst, bij de Albert Heijn van Excellent een pak van 500 gram

*500 gram kipfilet (of varkens of rundvlees)

*Een halve worst chorizo 100 gram (van het merk Argal bij de Albert Heijn)

*1 klein flesje droge wijn

*1 groene paprika

*50 gram kleine groene asperges

*1 kleine witte ui

*2 teentjes knoflook (Als je niet zo gek bent op knoflook kan je de chorizo of knoflookteentjes achterwege laten, want de risotto gaat wel erg naar chorizo smaken, maar dit vond ik juist lekker)

*2 theelepels olie

*750 ml kippenbouillon (gekookt)

*peper & zout

*2 of 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

De bereidingswijze

Voorbereiding: 15 min, bereidingstijd: 30 min, wachttijd: ongeveer 15 min.

Stap 1. Snijd de witte ui, de groene paprika en de asperges in fijne stukjes, pers de knoflook, snijd de kip en chorizo in blokjes. (Op de achterkant van het pakje van de asperges staat of deze nog geschild moeten worden. Bij de mijne was dit niet nodig, alleen een stukje van de onderkant af halen, snijden, en wassen, that’s it!)

Stap 2. Bak de kip in de olijfolie tot deze gaar is. Daarna kan je de kip even op een bordje leggen. Nu kunnen de gesneden groentes gelijk in de pan. Je hoeft geen extra olijfolie of boter in de pan te doen. Het beste is om hiervoor een grote wok pan te gebruiken. Bak de groentes even vijf minuten zodat ze zacht zijn.

Stap 3. Voeg de wijn toe en daarna de risotto rijst. Roer dit goed door. Zorg dat je vuur op middelhoog staat zodat het niet aanbrand, maar wel de wijn verdampt. Ondertussen kan je de waterkoker aanzetten met de juiste hoeveelheid water voor de kippenbouillon. Ik had één kippenbouillon blokje in het water in de waterkoker gedaan. Maar je kan ook de kippenbouillon kant en klaar kopen en deze opwarmen in een pan.

Stap 4. Voeg de chorizo toe. Als de wijn verdampt is kan je per scheutje de bouillon toevoegen. Ik deed dit in vier keer. En per keer de bouillon laten verdampen zodat het in de rijst trekt. Dit duurt ongeveer 15 minuutjes tot alle bouillon is verdampt. Doe dit al roerend, anders kan het aanbranden.

Stap 5. Voeg peper en zout toe naar smaak. Ik had beide een beetje toegevoegd, maar ik had wel eerst zonder geproefd. Voeg daarna de Parmezaanse kaas en de kipfilet toe. Roer dit nog even twee minuutjes door en klaar is Kees!

Variatie tips

Dit zijn de ingrediënten die ik heb gebruikt voor mijn risotto. Maar je kan ook andere groentes toevoegen. Bijvoorbeeld sperziebonen, broccoli, erwten, rode paprika, bijna alle groentes zijn er wel lekker in. Misschien wat limoen druppels om de risotto op smaak te brengen. Ik zou zeggen: probeer wat uit!

Conclusie

Ik heb goed het recept gevolgd, maar al met al heb ik geen moeilijkheden gehad met de risotto, dus nee ik vind het niet moeilijk om te maken. Dankzij de risotto rijst word al het vocht goed opgenomen dus word de risotto niet te vochtig zoals ik vaak om me heen hoor. Ik vind deze maaltijd zeer geslaagd en ik heb gesmuld! Ik zal dit zeker vaker maken! Bewaaradvies: De overige risotto in een bakje met afgesloten deksel twee dagen bewaren in de koelkast. Je kan het ook invriezen en een paar weken later eten, handig!

Heb jij weleens risotto gemaakt? Hoe smaakte deze?

The only thing I like better than talking about food is eating.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress spam blocked by CleanTalk.