Lof vind ik één van de lekkerste groentes. Het is lekker in de winter, maar ook in de zomer. Mijn favoriete gerecht met witlof is samen met ham en kaas uit de oven. Mijn maag begint spontaan te knorren! Hmm. De laatste tijd eet ik veel gerechten met geitenkaas. Daarom leek mij lekker om de normale kaas te vervangen door geitenkaas. Toen had ik een heerlijk gerecht klaar gemaakt. Dus ben je gek op lof en geitenkaas? Lees dan vooral verder, zodat je dit lekker na kunt maken.

Waar komt lof vandaan?

Lof komt uit Europa. Mensen buiten Europa weten niet eens wat lof is. Ook moet deze groente in het donker worden geteeld anders word de groente helemaal groen.

Wat kan je allemaal met witlof?

Zoals hier boven staat kan je veel met lof doen. Je kan het als ovengerecht bereiden, gewoon als groente gekookt met wat aardappels en vlees (tip: als je de witlof uit laat lekken, gesneden en wel voeg dan het groente poeder gelijk op de lof. In lof zit al veel vocht, dus wordt het waterig als je eerst je groente sausje aanmaakt. Roer het met poeder in het pannetje door elkaar je zult merken, een heerlijke smaak!)
Ook kan je witlof rauw eten in bijvoorbeeld salades. Ik ben daar persoonlijk niet zo dol op omdat het dan erg bitter smaakt, maar als je er wat olie of citroensap op gooit word de bitterheid wat minder. Gelukkig is lof nu niet zo bitter meer, alleen als lof niet gekookt is vind ik het toch nog wat bitter smaken.

De ingrediënten.

Het recept is genoeg voor twee personen.

Voorbereidingstijd (snijden): 5 minuten, bereidingstijd & wachttijd: in totaal 30 minuten.

-4 stronkjes witlof.
-Pakje ham plakjes. Mijn voorkeur beenham.
-Pakje geitenkaas plakjes. Of geraspte kaas.
-2 schijfjes citroen.
-Boter.
-Paneermeel.

Bereidingswijze.

Stap 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Een elektrische oven kan op stand 4.

Stap 2. Zet een pan met een water op het vuur. Een kwart van de pan.

Stap 3. Was de lof. Haal de bovenste bladen eraf en spoel ze grondig af. Vervolgens kan je het middelste van de lof verwijderen. Je kunt de lof doormidden snijden en de kern wegsnijden. Ik vind dat juist lekker, dus had ik ze heel gehouden. Als het water kookt kan de lof in de pan en laat je de lof in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar worden.

Stap 4. Ondertussen kan je de oven invetten met boter. Dit vond ik altijd een naar en vies klusje, boter tussen je nagels, vette handen, bah. Tot mijn schoonmoeder het op een makkelijke manier liet zien. Gewoon normale bakboter (bak & braad) in de ovenschaal spuiten, niet te veel natuurlijk, en verdeel het met een tissue. Zo houd je schone handen. Handy! 

Stap 5. Giet de lof af als die bijna gaar is. Laat dit even afkoelen (anders verbrand je je handen als je de ham erom heen doet). Leg daarna de lof met ham eromheen in de ovenschaal.

Stap 6. Leg de plakken geitenkaas bovenop de lof stronkjes. Als je geraspte geitenkaas hebt strooi je er een beetje overheen. Als laatste strooi je er een beetje paneermeel overheen voor een lekkere bite. Leg wat schijfjes citroen op de lof voor een lekkere frisse smaak.

Stap 7. Doe de ovenschaal in de oven en laat deze 10 minuten pruttelen.

Eetsmakelijk!

Conclusie

Ik vind het gerecht met de geitenkaas erg lekker en zal dit zeker vaker maken. Het is toch weer anders dan ik ben gewend. De geitenkaas heeft een wat sterkere smaak waardoor je de kaas meer proeft. Wat wel lekkerder is aan de gewone kaas is het knapperige korstje wat ik niet bij de geitenkaas heb, maar alsnog is dit recept meer dan geslaagd!

Heb jij dit gerecht wel eens gegeten? Of weet jij een heerlijk gerecht met deze groente?

Veel liefs, Gaby

The only thing I like better than talking about food is eating.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *