Het is je vast niet ontgaan. De chocoladerepen van Tony’s Chocolonely zijn een absolute hit. In Wereldwinkels, op foodfestivals en als lekkere snack in de kantine; je vindt ze tegenwoordig overal. Ook veel bloggers zijn gespot met de populaire fair trade repen en hun reviews liegen er niet om. Zo zou je na het eten van de bekende chocolade nooit meer anders willen. Wat veelbelovend klinkt. Ikzelf had ze nog nooit geprobeerd, tot afgelopen week! Toen heb ik namelijk voor het eerst een paar repen geproefd. Gaat mijn hartje er ook sneller van kloppen? Ik vertel het vandaag!

Over Tony Chocolonely

Graag stel ik jullie voor aan Tony’s Chocolonely door middel van dit filmpje:

Het veelzijdige assortiment

Naast de eerlijke chocolade is Tony’s Chocolonely ook erg populair door de ongewone smaakcombinaties. Denk hierbij aan: puur met sinaasappel rozemarijn en melk met popcorn discodip. Twee producten die alles behalve doorsnee zijn. Deze ietwat vreemde combinaties behoren tot de exclusieve limited editions. Elk jaar worden er een aantal nieuwe geproduceerd. In 2014 zijn dit onder andere melk met walnoot banaan en melk met drop. Uiteraard hebben ze in hun veelzijdige assortiment hebben ze ook de traditionele chocoladerepen, zoals melk, puur en hazelnoot.

Tony Chocolonely Melk

Laat ik beginnen met de allereerste chocoladereep die Tony liet fabrikeren: de melkchocolade. Deze klassieker is verpakt in een rode papieren wikkel met blauw en wit gekleurde letters. Op de achterzijde van de reep staan de ingrediënten vermeld. Wanneer ik ‘m open maak, zit de reep nog een keer verpakt in zilveren aluminiumfolie. Het duurt dus even totdat je daadwerkelijk van de chocolade kan genieten. Maar zodra ik de folie heb verwijderd, komt toch echt de reep te voorschijn. Het is net een cadeautje in een cadeautje!

Even terugkomend op de verpakking; is het je opgevallen dat de kleur van de verpakking anders is dan gebruikelijk? Normaal gesproken heeft melkchocolade een blauwe verpakking in plaats van rood. Maar Tony’s Chocolonely wijkt daar – hoe kan het ook anders – vanaf. De achterliggende gedachte aan deze actie is dat ze een alarmerende boodschap onder de aandacht wilden brengen. Met deze actie onderscheiden ze zich opnieuw van andere merken. Maar hoe zit het met de smaak van het product? Niet geheel onbelangrijk natuurlijk! En ook hierin zijn ze anders. De melkchocolade is namelijk romig van textuur en ik proef absoluut een groot verschil qua cocoa ten opzicht van andere merken. Jammie!

De Tony Chocolonely Melk Chocolade bevat 180 gram en kost €3,05.

Tony Chocolonely Puur

De pure variant van Tony’s is verpakt in een blauwe verpakking en heeft rode en witte letters. Wanneer ik verpakking open, zie ik dit keer geen zilveren maar gouden folie. Ze houden duidelijk van variatie en exclusieve verpakkingen bij Tony Chocolonely. Daarnaast valt het me nu op dat de chocoladeblokjes ongelijk zijn verdeeld. Uiteraard heeft Tony’s een goede reden om gebruik te maken van ongelijke stukjes. Het zit namelijk zo; doordat de huidige chocoladeindustrie een oneerlijke marktverdeling heeft, besloot Tony Chocolonely om zijn repen op symbolische wijzen in te delen. De achterliggende gedachte is tof, maar ik vind het niet echt een voordeel. Het afbreken van de chocolade is door de ongelijke blokjes daarom best lastig.

Over de smaak van de pure chocoladereep ben ik niet heel erg enthousiast. Dit komt met name omdat ik geen liefhebber ben van pure chocolade. Toch ging ik het proberen. Toen ik eenmaal een stukje van de reep eet, tintelde mijn smaakpapillen tot the max. Je proeft heel sterk de 70% pure cacao. Je moet er van houden, maar deze reep zal ik niet nog een keer kopen.

De Tony Chocolonely Puur bevat 180 gram en kost €3,05.

Tony Chocolonely Melk Hazelnoot 

Gevolgd door de derde variant; de melk hazelnoot. Deze chocoladereep zit verpakt in een groene verpakking. Deze kleur is dan weer gelijk aan andere merken en verder dus niet heel speciaal qua verpakking. De inhoud daarentegen is een stuk aangenamer, want oh wat is deze reep lekker. Je proeft heel goed de melkchocolade met stukjes hazelnoten! Er zitten wel vrij grote stukken walnoot in, maar dat vind ik geen probleem. Al met al kan ik deze reep iedereen aanbevelen en is tot nu toe mijn favoriet van de eerste drie.

De Tony Chocolonely Puur bevat 180 gram en kost €3,05.

Tony Chocoloney Melk Cola 

Gevolgd door één van de Limited Editions uit 2016, de melk cola variant. Naar deze smaak was ik het meest nieuwsgierig. Ik ben drink namelijk best vaak een colaatje, dus een combinatie met chocolade zou perfect zijn. Daarnaast zitten er ook van die ouderwetse knettersnoepjes in de reep. Je weet wel, die zo knetterde op je tong. Ik kon daarom niet wachten om deze variant te testen. En lekker dat ‘ie is! Je proeft de cola heel goed en de knettersnoep laat je de zogenaamde koolzuur ervaren. Ja, deze kan ik iedereen aanraden!

De Tony Chocolonely Puur bevat 180 gram en kost €3,29.

Tony Chocolonely Melk Karamel Zeezout

Naast de melk, puur en hazelnootsmaak, maakt ook de melk met karamel en zeezout deel uit het vaste assortiment van Tony’s. Toen ik de combinatie voor het eerst zag, werd ik niet gelijk warm maar wel nieuwsgierig. Ik bedoel zoute chocolade kan toch nooit lekker proeven? Het tegendeel heeft zich bewezen, want oh wat is deze smakencombi lekker! Tony’s melkchocolade is gevuld met stevige stukjes karamel en een korreltje zeezout. Ik had verwacht dat de zeezout is overheersend zou zijn, maar dat is gelukkig niet zo. Al met al een heerlijke combi!

Tony Chocolonely Melk Zeezout bevat 180 gram en kost €3,29.

Tony Chocolonely puur, gember en citroen

Tot slot de Tony’s Chocolonely puur met gember en citroen. Deze reep zit verpakt in een rood, wit en blauwe print en lijkt een beetje op de melk cola verpakking. Hoewel ik geen fan ben van pure chocolade, ging ik hem toch proberen. Wellicht dat de citroen de pure chocolade minder overheersend laat smaken. Maar helaas. Ook deze bijzondere combinatie vind ik niet lekker. Hoewel hij is best fris is door de citroen blijft dat de pure smaak toch overheersen. Jammer en daardoor zou ik deze reep niet nog een keer kopen.

Tony Chocolonely puur, gember en citroen bevat 180 gram en kost €3,29.

YAY or NAY?

De chocoladerepen van Tony’s Chocolonely hebben mij blij verrast. Het is (h)eerlijke chocolade met een boodschap met aparte smaakcombinaties en dat maakt hen zo uniek! Hoewel ik niet alle smaken lekker vind, zijn het wel producten die ik iedereen kan aanraden. De prijzen van de repen vind ik enigszins aan de prijzige kant. Maar goed voor eerlijke chocolade wil ik best een beetje meer betalen. Of ik het vaker ga kopen? Ja, zeker en daarom beoordeel ik deze repen met een YAY!

De repen zijn onder andere te koop bij supermarkten, wereldwinkels, Marqt, Waar! en kadoshops. 

Wat is jouw favoriete chocolade?

The secret ingredient is always chocolate.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *