Terschellingse veenbes koekjes

Door de 30 dagen bewust en gezond leven challenge ben ik de laatste tijd veel bezig met mijn voeding. Ik heb suikers en koolhydraten zo goed als afgezworen, want te veel hiervan is slecht voor je gezondheid. Toch vind ik dat ik zo nu en dan best een lekkere (gezonde) snack mag nemen. Onder het mom van suikervrij bakken, ging ik de keuken in om een verantwoord koekje te bedenken. Na wat geëxperimenteer, is het me gelukt! Nu hoor ik je denken ‘Hmm… Dat kan nooit veel soeps zijn’. Integendeel! Het is echt een heel lekker koekje, want ik (als voormalig sugarjunkie) kan er geen genoeg van krijgen. Dit is een koekje dat je zonder schuldgevoel kan eten, want in dit recept maak ik gebruik van drie gezonde producten: havermout, banaan en de Terschellingse veenbes. Ik zeg: perfect combination!

De Terschellingse veenbes

Voor dit recept wil ik je graag kennis laten maken met het hoofdingrediënt, de Terschellingse veenbes. Hiervoor neem ik je mee naar het jaar 1845. Destijds spoelde een vat veenbessen aan op het Nederlandse Waddeneiland Terschelling. Men nam het vat mee in de hoop dat het dure wijn was. Helaas voor de jutters zaten er slechts Noord-Amerikaanse bessen in, welke zij na ontdekking weer teruggooide in de zee. Het vat zonk regelrecht naar de veenbodem van de Noordzee waar de pitten van de bessen zich ontkiemde. Hierdoor ontstonden er veenbesstruiken. De struiken verspreidde zich in grote getale over Terschelling en sindsdien was er geen ontkomen meer aan de Terschellingse grote veenbes. Ze produceerde van de grote veenbessen, ook wel lepeltjesheide of cranberry genoemd, diverse producten welke nog steeds verkrijgbaar zijn op Terschelling.

Verder is dit eeuwen oude besje volgens onderzoek rijk aan vitamine C, mineralen, vezels en antioxidanten. Daarnaast zijn veenbessen ook het middel om een blaasontsteking te voorkomen of te verminderen. In de bes zit namelijk het stofje fytonutrienten proanthocyandinen. Deze stof zorgt ervoor dat er zich geen nare bacteriën in het slijmvlies gaan nestelen. Tevens helpen de bessen ook bij maagzweren en zijn ze goed voor de bloedvaten, het hart en het gebit. Kortom: veenbessen zijn ontzettend gezond!

De ingrediënten voor de Terschellingse veenbes koekjes

Het recept is voldoende voor 21 koekjes. Genoeg voor een voorraadje of een gezellige high tea!

Voorbereidingstijd 5 minuten, bereidingstijd 20 minuten, wachten 20 minuten.

  • 3 biologische, rijpe bananen
  • 180 gram biologische, glutenvrije havermout
  • 100 gram biologische, (ongezoete) gedroogde veenbessen

Bereidingswijze

Stap 1. Verwarm de oven voor op 180 graden, en voorzie de bakplaat van bakpapier.

Stap 2. Pel de bananen en snijd ze in kleine stukjes van ongeveer twee centimeter dik.

Stap 3. Prak de bananen fijn met een vork of pureer ze met een staafmixer tot puree.

Stap 4. Voeg de havermout en veenbessen toe aan de bananenpuree.

14364766_867923690009076_5178408480006549000_n

Stap 5. Roer het geheel goed door elkaar, totdat het een gelijkmatige deegbal vormt.

Stap 6. Schep een eetlepel van het mengsel, leg deze op de bakplaat en druk ze plat. Je kan ook kleine stukjes van de deegbal plukken en zelf met de hand een koekje vormen.

Tip! De koekjes behouden de vorm zoals jij ze maakt tijdens het bakproces. Maak ze dus niet te dik, als je geen fan bent van reusachtige koeken.

Stap 7. Bak de koekjes vervolgens 15 á 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.

Stap 8. Even wachten… Pringgg! De koekjes zijn klaar, enjoy!

Tip! De Terschellingse veenbes koekjes worden niet erg knapperig, maar blijven juist wat smeuïg. Persoonlijk vind ik dit het lekkerst. Mocht je juist een extra bite willen, rooster dan de havermout vooraf één á twee minuutjes in een koekenpan.

Ben jij net zo’n fan van dit suikervrije koekje als ik? Let me know! Post jouw ervaring, tips en/of resultaat hieronder in de comments.

Veel liefs, Kelly

Cookies make the world a better place.

You may also like

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *