Pizza di Mama

De Italiaanse keuken kent vele gerechten: spaghetti bolognese, gnocchi, macaroni en natuurlijk de pizza. De pizza is één van mijn favoriete gerechten. Je hebt ze in alle soorten en maten. Maar als ik heel eerlijk ben, is er slechts één pizza die mijn hartje sneller doet kloppen: de zelfgemaakte pizza van mijn lieve moedertje. Oftewel Pizza di Mama. Dit is een rijk belegde pizza met een krokante bodem die duizend maal beter smaakt dan de gemiddelde afhaalpizza. En in dit artikel geef ik jou de sleutel tot het recept van de lekkerste pizza ter wereld. You lucky bastard!

Pizza di Mama

Een goede pizza bestaat voor mij uit een dunne en krokante bodem. Mijn moeder maakt haar pizzadeeg dan ook altijd zelf met behulp van een pak Koopmans pizza compleet. Het is dan wel niet de snelste manier, maar absoluut de lekkerste. Daarbij geeft het maken van je eigen deeg de meeste voldoening. En geloof me, het is de moeite dubbel en dwars waard. Er is weinig zo plezierig als je de zelfgemaakte pizza van mijn moeder die net uit de oven komt. Die geur… Hmmm! De pizza schreeuwt je toe om een hapje te nemen.

De ingrediënten

Het recept is voldoende voor vier personen.

Voorbereidingstijd 15 minuten, bereidingstijd 20 minuten, wachten 1-2 uur.

 • 1 pak Koopmans pizza compleet
 • 275 ml handwarm water
 • 20 gram boter of margarine
 • ketchup
 • 200 gram achterham (plakken)
 • 400 gram jonge kaas (plakken)
 • 200 gram salami (plakken)
 • 250 gram champignons
 • 3 grote trostomaten
 • 2 grote uien

Keukengerei

 • Mixer met deeghaken
 • Een grote ovenbakplaat
 • Bakpapier
 • Beslagkom

Bereidingswijze

Stap 1. Snijd de achterham, kaas, salami, champignons, trostomaten en uien.

DSC_0625

Stap 2. Verwarm de over voor. Voor een elektrische oven 215 °C, een heteluchtoven 200 °C en een gasoven stand 5.

Stap 3. Leg het bakpapier op de bakplaat of vet de plaat in met boter of olie.

Stap 4. Doe de bodemmix van Koopmans pizza compleet in een hoge beslagkom.

Stap 5. Voeg 2 dl water en de olijfolie (deze bevindt zich in de Koopmans verpakking) toe.

Stap 6. Kneed het geheel ongeveer 4 a 5 minuten met behulp van een mixer met deeghaken. In het begin zal het deeg plakkerig zijn, maar gaandeweg wordt het steeds soepeler.

Stap 7. Kneed het deeg nog een keer goed met de hand en maak er een bal van.

DSC_0633

Stap 8. Leg de bal in het midden van de bakplaat en rol (of druk) het deeg uit over de gehele bakplaat. De deeglap wordt circa 0,5 cm dik. Hoe dunner, hoe beter!

Stap 9. Druk voor een opstaand randje het deeg aan de zijkanten iets op en verdeel de saus met de bolle kant van een lepel over de bodem.

Stap 10. Bedek de saus met de kaas, ham, salami, tomaten, champignon en uien.

DSC_0655

Stap 11. Tot slot bedek ik de pizza met nog een paar plakken kaas. Je kan ook kiezen voor geraspte kaas.

Stap 12. Plaats de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de pizza in 20-30 minuten gaar. Tada, je pizza is klaar!

DSC_0673

Yummy in my tummy

De eerste keer dat ik mijn moeders zelfgemaakte pizza proefde, was ik twee turven hoog. Sindsdien is er geen andere pizza geweest die van mijn moeder kon evenaren. Zelfs niet een pizza uit de Italiaanse keuken. Mijn moeder maakt haar pizza alleen voor speciale gelegenheid, omdat er best veel werk in zit. Maar als de pizza dan eenmaal op tafel staat, is het een groot feest. Haar pizza is dan ook geliefd door de hele familie. En in het bijzonder mijn oma. Zij is absoluut geen grote eter, maar als zij deze pizza voorgeschoteld krijgt, kan je beter op je hoede zijn. Dan is ze een leeuwin met haar prooi. Grrr! Het is jammer dat je de geur niet kan ruiken, want dat doet je watertanden. Kortom: het is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor je maag! Enjoy!

Wat is jouw lievelings pizza?

Veel liefs, Kelly

Pizza, zoals la mama hem maakte. 

 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *