Toen ik nog zo’n klein hummeltje was, vond ik het altijd erg leuk om te bakken. En dan in het bijzonder een cake, omdat je dan na afloop met je vingers het smeuïge beslag uit de bak mocht schrapen en oppeuzelen. Yum! Nu het de herfst is aangebroken en het kwalitatief uitermate teleurstellend weer is, kreeg ik zin om een cake te bakken. Maar dan wel die ene die ik altijd met mijn oma maakte; de blauwe bessencake! Vandaag deel ik het heerlijke recept, en hopelijk smaakt hij jou net zo goed als mij. Enjoy!

Een blauwe bessencake uit grootmoeders keuken

Mijn oma is een keukenprinses. Ja, haar gerechten zijn altijd zó goud waard! Wat overigens niet gek is, want ze runde jarenlang een eigen restaurant. Heel soms als ik een avond bij mij oma logeerde, gingen we wel eens met z’n tweetjes een cake bakken. Dat vond ik écht ge-wel-dig! Ik mocht dan zelf de producten afwegen, mixen, het beslag in de vorm gieten, en na afloop mocht ik uiteraard de cake decoreren met verse blauwe bessen of jam. Ik was zo blij als een kind!

De ingrediënten voor de blauwe bessencake

Het recept is voldoende voor één cake.

Bereidingstijd (incl. baktijd) is ongeveer 100 minuten.

 • een cakevorm met een doorsnede van 30 cm
 • een zeef en een mixer
 • 200 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 150 gram roomboter
 • 150 gram suiker
 • 3 grote eieren
 • 100 gram gewassen blauwe bessen
 • 1 theelepel geraspte citroenschil
 • een snufje zout
 • 1 zakje vanillesuiker

Bereidingswijze

Stap 1. Was de blauwe bessen met koud water en laat ze daarna even uitlekken in de gootsteen.

Stap 2. Vet de cakevorm in met de roomboter en bestuif ‘m daarna met wat bloem.

Stap 3. Roer de boter schuimig en voeg suiker, citroenrasp, vanillesuiker, en zout toe.

Stap 4. Blijf roeren tot de massa luchtig is. Doe er dan één voor één de hele eieren bij en roer voortdurend tot er een luchtige massa ontstaat.

Stap 5. Voeg vervolgens de gezeefde bloem, het bakpoeder en de blauwe bessen toe.

Stap 6. Meng alles vlug samen en vul de vorm direct met de massa.

Stap 7. Zet de vorm in de oven en bak deze op 160 graden ongeveer 75 minuten gaar.

Stap 8. Laat de cake afkoelen, en decoreer de cake eventueel met een paar blauwe bessen.

Het resultaat

Tada, dit is het resultaat na 100 minuten ploeteren in de keuken; een luchtige blauwe bessencake met een vleugje citroen. Heerlijk! En het leuke is dat het in principe een heel simpel receptje is om te maken. Bovendien kun je er ook voor kiezen om in plaats van een grote cake een aantal cupcakes te maken. Hiervoor heb je alleen nog een paar houdertjes nodig, and that’s it!

En oh gosh, dan at me ik maak helemaal misselijk, terwijl ik eigenlijk niet eens van blauwe bessen houd. Kun je nagaan hoe uitzonderlijk lekker deze cake wel niet is!

Welk nostalgisch recept doet jou denken aan grootmoeders keuken?

 

Grandmothers create memories that the heart holds forever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *