Nederlands IJsbeelden Festival 2016 – 2017

Woohoo! Afgelopen zaterdag was het dan zover: de grand opening van het Nederlands IJsbeelden Festival. Op uitnodig van de organisatie mochten Gaby en ik een bezoekje brengen aan het grootste winterevenement van Nederland. Wat een eer! We trokken onze warmste outfit aan en doken de grote vrieshal  in om meer dan 100 ijssculpturen te bekijken. Ben je benieuwd wat we zoal hebben gezien? Lees dan snel verder!

Het Nederlands IJsbeelden Festival 2016 – 2017

Het Nederlands IJsbeelden Festival wordt jaarlijks door meer dan 150.000 bezoekers bezocht. Ze zijn daarmee uitgegroeid tot het grootste winterevenement van Nederland. Vorig jaar stond het internationale ijssculpturen evenement op het authentieke NS-station van Zwolle, maar dit keer is het festival te vinden op het ArenaPark in Amsterdam-Zuidoost. In de grote vrieshal van ruim 3.000 m² staan meer dan 100 ijssculpturen. Deze sneeuw- en ijsbeelden worden gemaakt door een team van ongeveer 40 professionele sneeuw- en ijskunstenaars, afkomstig uit 16 verschillenden landen. 

”Music Inspires”

Het Nederlands IJsbeelden Festival presenteert elk jaar een nieuw thema. Dit jaar staat het evenement in het teken van: “Music Inspires”. Op de looproute kom je per hal in een ander genre terecht. Van reggae tot klassiek en oude discokrakers tot Hollandse hits: ze komen allemaal aan bod. Tijdens de wandeling kom je bekende artiesten tegen, zoals: Bob Marley, Micheal Jackson, Elvis Presley en Justin Bieber. Maar je treft niet alleen sneeuw- en ijsbeelden van artiesten, nee… Ook muzieksteden en instrumenten hebben een plekje gekregen op het festival. Bovendien worden de sneeuw- en ijsbeelden tot leven gewekt in combinatie van lichten en muziek. Te cool!

The King of Rock and Roll, Elvis Presley

Mr. Breakdance

Gospelkoor

André Hazes met de vlieger

Violist André Rieu

Sex Pistols

Mozart

Ik en Gaby bij onze vriend van Sing!

Michael Jackson – Thriller

Afrikaanse stammuziek

Er was zelfs een reusachtige ijsglijbaan voor kinderen.

The Beatles

Justin Bieber en Ariana Grande.

Opwarmen maar!

Nadat we alle ijssculpturen aandachtig hadden bekeken, besloten we de vrieshal – met de gemiddelde temperatuur -10°C – te verlaten om even op te warmen. Bij de uitgang stond een medewerker die vroeg of we later nog terug willen. Dat wilden we wel, want later die middag zouden twee ijscarvers verder gaan met een beeld te bewerken. We kregen daarom een stempel op de hand waarmee we later terug de hal in konden. Hartstikke handig, want mocht je de kou echt niet trekken dan kan je in etappes het festival bekijken.

Met een stempel rijker verlieten we de vrieshal en kwamen we terecht op het vrij toegankelijke horecaplein. Hier werden we warm onthaald door een aangename temperatuur! Dat is echt genieten. Op het plein hangt een Oud-Hollandse wintersfeer waar je onder genot van een hapje en drankje even kon bijkomen. Een kleine greep uit het brede assortiment: Hollandse erwtensoep, een broodje Unox worst, Apfelstrudel met warme vanillesaus en natuurlijk Glühwein. Wij kozen uiteindelijk voor een warme kop chocolademelk. Volop genieten na al die kou! Daarnaast was er voor de kinderen een apart gedeelte waar ze konden spelen met LEGO en een aantal spelcomputers.

Toen we weer enigszins op temperatuur waren, gingen we terug te de hal in om live te kijken naar de werkwijze van de ijscarvers. Ze waren namelijk nog niet klaar met de beelden van de Lion King. Tijdens ”de enigszins ongebruikelijke demonstratie” vertelde één van de ijskunstenaars meer over de werkwijze van het beeldhouwen, apparatuur en leuke weetjes. Zo vertelde hij dat het ijs helemaal uit Zuid-Frankrijk komt en dat alle ijssculpturen ter plaatsen worden bewerkt. Erg indrukwekkend! Nadat we een praatje hadden gemaakt met de ijscarver verlieten we weer de vrieshal en gingen we terug naar home sweet home.

The Lion King en The Sound of Music

YAY or NAY?

Ondanks het klappertanden en de koude rillingen hebben Gaby en ik een hartstikke leuke middag gehad! Wij keken onze ogen uit. Het is zó indrukwekkend hoe je van een brok ijs en sneeuw zulke gedetailleerde beelden kunt maken. Het beeld wat het meeste indruk om mij maakte was de ijssculptuur van André Hazes. Zijn gezichtsuitdrukking, de kleine Dre Junior aan z’n hand en natuurlijk de vlieger. Ik kreeg er letterlijk kippenvel van. Wat natuurlijk ook kon komen door de gemiddelde temperatuur -10°C. Dus als ik je een tip mag meegeven: kleed je heel warm aan. Ik had namelijk zelfs nog nog koude voetjes in mijn Uggs. Maar de kou mocht de pret niet drukken, want Gaby en ik beoordelen het Nederlands IJsbeelden Festival met een hartverwarmende YAY! 

Openingstijden, prijzen en andere handige informatie

Wil je de ijssculpturen met eigen ogen bekijken? Dat kan! Het Nederlands IJsbeelden Festival is tot zondag 5 februari 2017 (10.00 uur tot 19.00 uur) te bewonderen in het ArenaPark in Amsterdam-Zuidoost. Ook tijdens de feestdagen. Bovendien is het evenement goed te bereiken met de auto en trein. Tickets zijn zowel aan de deur als online verkrijgbaar. De entreeprijs voor volwassene is €16,50, kinderen van 4 tot en met 10 jaar €10,- en kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen.

Meer weten over het Nederlands IJsbeelden Festival? Neem dan snel een kijkje op www.ijsbeelden.nl en blijf volledig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Ga jij een bezoekje brengen aan Het Nederlands IJsbeelden Festival?

Veel liefs, Kelly

Baby, it’s cold outside.

You may also like

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *