Mijn zoektocht naar een woning

Thuiswonen. Ik vind het heerlijk! Het is gezellig en praktisch. Bij mij thuis worden de boodschappen voor mij gedaan en ik hoef vrijwel nooit om te kijken naar het huishouden. Máár het allergrootste voordeel is toch wel dat er elke dag voor mij wordt gekookt, en dat is heerlijk na een dag werken! Ik leef zo gezegd als “God ik Frankrijk” Maar wordt het niet eens tijd om al die vrijheid in te ruilen voor een stukje naar het zelfstandige leven? Deze vraag houdt mij de laatste paar maanden ontzettend bezig. Ik word ondertussen een ”oud wijf” en steeds meer van mijn vriendinnetjes gaan samenwonen of krijgen de sleutel van hun nieuwe huur- of koophuis. En ik? Ik vertel in dit artikel alles over mijn zoektocht naar een eigen huis. Lees je gezellig mee?

Mijn ideaalbeeld als 16-jarige vs. 23-jarige

Vroeger, toen ik een jaar of zestien was, wist ik precies hoe mijn leven eruit zou zien als ik een jaar of vijfentwintig zou zijn. Ik zou bijvoorbeeld een kneitergoede job hebben als allround hairstylist in Amsterdam en daarnaast zou ik een droompaleis hebben samen met mijn droomman. Kortom, het ideale plaatje. Maar om je gelijk uit die waan te helpen: ik was iets te optimistisch! De huidige situatie nu: ik heb een glansrijke carrière als financieel medewerkster, alleen het laatste puntje laat nog even op zich wachten.

Dat mijn ideaalbeeld als zestienjarige stukje bij beetje zou afwijken van de werkelijkheid, werd mij de afgelopen jaren duidelijk. Ik bedoel een huis huren, laat staan kopen: het lijkt anno 2018 mission impossible! Hoewel ik een heel fijn leven leid bij mijn ouders, is er toch de behoefte om mijzelf te ontpoppen als een zelfstandige jongedame. Ik kan immers niet voor altijd bij paps en mams blijven wonen. En tja, omdat afwachten tot een huis komt aanwaaien niet helpt, ging ik aan de slag. Ik startte een zoektocht naar een eigen woning!

Het verschil tussen huizenmarkt van toen en nu

Maar jeetjemineetje, waar moet je beginnen? Om eerlijk te zijn had ik geen flauw idee! Gelukkig heb ik twee wijze vrouwen in mijn leven, die mijn vragen vrijwel altijd kunnen beantwoorden. Zij heten mama en oma. Mijn oma is expert op het gebied van huren, en mijn moeder weet weer alles over een huis kopen. Handig, al die wijsheid om je heen. Door de gesprekken met mijn bloedverwanten en info op het web, werd mij al gauw duidelijk dat het verschil tussen de huizenmarkt van toen en nu gigantisch is. Zo kon je vroeger voor 400 gulden een sociale huurwoning huren in het hartje van Amsterdam. En nu kun je daar niet eens een parkeerplaats voor kopen. Tja, het klinkt altijd lekker cliché, maar vroeger was dus echt alles beter. Het aanbod, de voorwaarden en de huur- en koopprijzen: het was allemaal een stuk eenvoudiger en toegankelijker voor starters, zoals moi. Maar dat weerhoud mij er niet van om een woning te zoeken. Integendeel! Ik houd wel van uitdagingen!

Huren: sociale- of vrije sector huurwoning?

De eerste en misschien meest toegankelijke oplossing voor een starter is huren. Uit mijn onderzoekje blijkt dat huren in deze tijd eenvoudiger is, dan kopen. In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten manieren van huren: sociale- of vrije sector. Maar wat is het verschil is? Ik had werkelijk geen idee. Mijn oma vertelde me dat je alleen in aanmerking komt voor een sociale huurwoning als je een lager inkomen hebt. De verhuurders van huurwoningen mogen dan ook een maximale huurprijs van ongeveer €700,- vragen. Bij de vrije sector gelden weer andere regels en de huurprijs ligt dan ook vaak hoger. Kortom, een sociale huurwoning is voor mensen met een lager inkomen en de vrije sector voor de hogere inkomens

In beide gevallen dien je je in te schrijven bij een woningcorporatie. Een woningcorporatie is een onderneming, die zich bezighoudt met het bouwen, beheren en verhuren van woonruimte. Dit kan variëren van een seniorenwoning tot een appartement. Elke woningcorporatie blijkt zo zijn eigen regels te hebben, maar over het algemeen krijg je elke week een online aanbod met woningen waarop je kunt reageren. Dit leek mij een ideale stap in de goede richting, dus ik schreef mij een half jaar gelden in bij een woningcoöperatie in de buurt. Wat ik alleen niet wist, is dat de wachtlijst oneindig lang is. De gemiddelde wachttijd voor een woning in de regio Kennemerland is ongeveer vijf jaar. Way to long, als je het mij vraagt! Een woning bemachtigen op korte termijn kan ik daarom wel vergeten. Dus als ik je een tip mag meegeven? Schrijf je direct in bij een woningcorporatie als je 18 jaar wordt en voorkom lange wachttijden.

Tijdelijke woning: anti-kraak

Naast het huren van sociale- of vrije sector huurwoning is er ook nog de optie om antikraak te wonen. Bij anti-kraak kun je als woningzoekende tegen een lage huurprijs in een leegstaand gebouw trekken en dit kan van alles zijn: een oude school, kantoor, woonhuis of zelfs een verlaten kerk. Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar je moet wel in gedachten  houden dat het tijdelijk is. Met dit in mijn achterhoofd zou ik de stap naar een antikraak niet zo snel maken. Je wilt een woning toch eigen maken, dus je investeert in iets wat over een paar weken/maanden weer aan je neus voorbij gaat. Dat vind ik persoonlijk zonde geld. Kortom, een anti-kraak woning is voor mij geen optie.

Kopen: een huis of kavel? 

Maar in plaats van oneindig lang te wachten op een sociale- of vrije sector huurwoning, kun je natuurlijk gaan kopen. Dit kan een huis, nieuwbouwproject of een stuk grond zijn. Opnieuw een aantal opties. Als ik zou mogen kiezen als ik ga kopen, dan zou ik gaan voor een burgerlijk rijtjeshuis waarbij je kunt doorgroeien met een blik op de toekomst. Ik wil verder wel graag in de buurt wonen waar ik nu woon. Maar voordat je naar mogelijkheden kunt kijken qua huizen, is het natuurlijk wel van essentieel belang om te weten wat je portemonnee toe laat. Ik maakte een afspraak bij de bank om te kijken naar de mogelijkheden voor een eventuele lening/hypotheek. Best spannend, maar ik kan het iedereen aanbevelen. Zo weet je binnen enkele minuten precies waar je aan toe bent waardoor je gericht kunt snuffelen op Funda. Maar of ik ga kopen, dat weet ik nog niet. Het is namelijk best een grote stap!

Mijn zoektocht naar een eigen plek onder de zon

Opties genoeg dus. Maar keuzes maken, is nou niet bepaald mijn sterkste kant. Ik maakte daarom een lijst met eisen waaraan een huis zeker moet voldoen. Het lijstje was vrij lang, en dat is vrijwel onmogelijk in deze tijd. Ik korte mijn lijst in en ging aan de hand daarvan verder zoeken. De belangrijkste punten voor mij zijn:

  1. Ik zou graag een lichte leefomgeving willen hebben;
  2. Het mag géén klushuis zijn;
  3. Ik zou het liefst twee (ruime) slaapkamers willen hebben.

Het bovenstaande lijstje is in alle categorie redelijk goed te doen. Toch gaat mijn voorkeur momenteel meer uit naar een sociale huurwoning, omdat ik een woning kopen toch best spannend vind. Om mijn kansen in de woningmarkt te verbreden, zocht ik op Facebook dergelijke pagina’s waarbij woningen worden aangeboden. Soms zitten er dure woningen bij, en soms een paar voor een heel schappelijk prijsje. Ik reageer er op los, maar helaas zonder resultaat. Het vinden van een huis is in deze tijd gewoon erg lastig, dus zoals het er nu naar uit ziet, blijf ik voorlopig nog onder de vleugels van mijn ouders. Desalniettemin is en blijft mijn zoektocht in volle gang doorgaan!

Let’s talk! Hoe verliep jouw zoektocht naar een woning?

Home is wherever I’m with you.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *