In eerdere blogposts namen Gaby en ik jullie mee naar Torrevieja, een prachtige stad in Viva España! Dit plaatsje staat bekend om haar roze zoutmeren en is daarmee hét ideale vakantie oord van zuid-oost Spanje. En geloof me, het is er heerlijk! Afgelopen week keerde ik terug naar de kust van Costa Blanca, en bezocht daar het kleinste permanent bewoonde eiland van Spanje, genaamd Tabarca. Vandaag laat ik jullie de schoonheid van dit kleine eiland zien, en vertel waarom Tabarca een leuke bestemming is voor een dagtrip. Kijk je gezellig mee?

Isla Tabarca, the place to be!

Afgelopen mei/juni maakte Gaby en ik een reis naar Torrevieja. Dit kon je lezen in dezedeze én deze blogpost. We hadden al vrij veel van Torrevieja gezien. Maar nog lang niet alles, en daarom keerde ik terug. Ik besloot om op zoek te gaan naar nieuwe interessante plekken in de nabije omgeving. De Costa Blanca heeft namelijk zoveel moois te bieden!

Na een zoektocht op het World Wide Web, vond ik een excursie / boottrip naar het eiland Tabarca. Dit is een klein eiland dat zich voor de Spaanse kust bevindt op negen kilometer ten zuidoosten van Santa Pola. Tabarca maakt deel uit van de provincie Alicante en is zo’n 400 meter breed en 2.000 meter lang. Piepklein, maar er zou op het eiland, waar slecht 59 mensen wonen, genoeg te beleven zijn. Dit klonk wel erg interessant. Ik besloot daarom om een boottrip te maken naar Tabarca. Spannend!

Een paar dagen later, op een zaterdagochtend om 10.00 uur stond ik in het hartje van Torrevieja, wachtend op mijn gids José. Hij is werkzaam bij Guia Turistico Oficial, een organistatie die privé touren verzorgt naar Tabarca. Naast mij gingen er nog een aantal toeristen mee. We verzamelde ons voor het Tourist Information Office van Torrevieja. Nadat iedereen gearriveerd was, liepen we gezamenlijk naar de jachthaven van Torrevieja. Hier vertrekt elke dag (van mei tot oktober) een huge catamaran naar het eiland, Tabarca. Deze ferrydienst wordt overigens verzorgd door het bedrijf Maritimas Torrevieja.

image

De catamaran naar Tabarca, whoop whoop!

Woeste golven en vissen voeren

Voordat we de boottrip gingen maken, nam José het programma met ons door en moesten wij een keuze maken voor de lunch, welke op het eiland wordt verzorgd. Na deze check, en nadat iedereen aan boord was, vertrok de catamaran om 11.00 uur ‘s morgens richting Tabarca.

De catamaran bestaat uit drie etages. Het bovendek staat vol met stoelen waar je kan genieten van het uitzicht. Een etage lager is er een ruimte waar je aan een tafel kan zitten. Op deze verdieping kan je tevens een drankje halen aan de bar en wordt er hippe muziek gedraaid. De laatste etage bevindt zich onder water, en heeft een glazen bodem met doorkijkramen waardoor je de meest prachtige vissen kan spotten, zoals brasems en octopussen.

Ikzelf zat op het bovendek. Daar heb je het beste uitzicht over zee en omgeving. Maar gosh wat heb ik daar spijt van. De zee was zo wild die dag, dat ik bijna de vissen ging voeren. Bijna. En geestig genoeg had de schipper zich al voorbereid op dit soort gebeurtenissen, want tijdens de trip ging zijn bemanning rond met (spuug)zakjes. Speciaal voor de lieden die geen zeebenen hebben, just like me. Desalniettemin genoot ik toch van het aangename zeebriesje en het heerlijke weer.

Na een boottrip van één uur stond ik aan wal. Eindelijk! Maar wauw, wat een drukte op dat eiland! In de haven van Tabarca vind je dagelijks ruim veertig boten vol met vakantiegangers. Dit tot groot genoegen van de 59 bewoners, want het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten op Tabarca.

De excursie: geschiedenis en bezienswaardigheden

Nadat de groep weer compleet was, begon de tour. De excursie begint met wat basis informatie over het eiland. Dit onder het genot van een klein welkomsdrankje. Daarna vertelt José onder de wandeling over de geschiedenis van Tabarca. Van zijn verhalen heb ik geleerd dat het eiland rond de 17e eeuw door een groep zeilers (uit de Tunesische stad Tabarca) is ontdekt, nadat ze aan een schipbreuk leden. Uiteindelijk werden zij gered door Spaanse soldaten en kregen zij (samen met de soldiers) een eigen plek op het eiland.

Later werd het eiland ontdekt door piraten en namen het van de bewoners over. Dit was vanaf toen hun thuishaven. Dit heeft tot de 18e eeuw geduurd, want Koning Karel III van Spanje besloot om het eiland te gaan beschermen tegen deze piraten. Dit heeft gezorgd voor de nodige gevechten, en dit is nog steeds te zien. Want bij aankomst in de haven vind je de overblijfselen van de verdedigingsmuur en het fort. Uiteindelijk heeft de koning het gevecht gewonnen en zijn de piraten gekielhaald. Na dit voorval zijn er heel veel vissersfamilies gaan wonen en zij behoren nog steeds tot de huidige bewoners van Tabarca.

Na het welkomstdrankje werd de tour vervolgd. We liepen door onderstaande poort heen om vervolgens kennis te maken met het dorp. In het ‘dorpje’ zelf vind je met name de schattige vissershuisjes, smalle straatjes, piratenbarretjes en kleine winkeltjes.

14064040_850236541777791_4480919100571179298_n

Welkom op Isla Tabarca!

image

Gevolgd door het uitzicht over het gehele eiland, zie onderstaande foto. Vanaf dit punt zie je strand, diverse restaurantjes met hun lokale specialiteiten en een modern hotel dat ooit de woning van de Gouverneur was.

image

Het uitzicht op het eiland is adembenemend mooi!

14117728_850236548444457_1627638947096281582_n

Wat mij trouwens al vrij snel opviel, was het dat het eiland een ander soort natuurgebied heeft dan de kust van de Costa Blanca. Het, tegenwoordig beschermde, eiland staat namelijk vol met doornstruiken en cactussen, waardoor het oogt als een woestijn. Heel anders dan de omgeving in Torrevieja, want daar vind je veel meer groen, zoals fruitgardes en palmbomen.

image

Daarna liepen we naar de oude gevangenis van de piraten, zie bovenstaande foto. Te zien zijn de zes cellen, welke ontzettend diep zijn en welke kunnen vollopen met water. Je zal er maar vast zitten. Oei!

Verderop vind je een poort die leidt naar de vuurtoren van het eiland. De vuurtoren bevindt zich aan het einde van Tabarca, en geeft je een geweldig zicht over de Middellandse Zee. Is het geen plaatje?

14046030_850236571777788_2857130745355756505_n

image

14045537_850236525111126_7433880816658736557_n

Vervolgens liepen we door naar de enige kerk van het eiland. De barokke kerk staat in het midden van het dorp en dateert ook nog uit de tijd van de piraten. Binnenin kon ik helaas niet bezichtigen, maar volgens José moet dat ook erg mooi zijn.

image

14088465_850236575111121_4110411963771541720_n

Na het bezoek aan de kerk is de excursie bijna afgelopen. Tot slot liepen we gezamenlijk richting het restaurant waar je gaat lunchen. Een driegangen lunch wel te verstaan. Je kon vooraf al kiezen uit verschillende Spaanse delicatesse en oooh wat was het lekker! Kortom: genieten.

image

Na de lunch heb je nog ongeveer drie uur op het eiland voor de terugreis. Ik benutte deze tijd om te zwemmen, foto’s te maken en winkeltjes te bezoeken. Shopping time!

Shop till you drop

Op het eiland zijn er slechts zes a zeven winkels aanwezig. Het zijn met name souvenier- en kledingwinkeltjes. Een supermarkt, slager of groenteboer is er niet te vinden. Onwerkelijk, niet waar? Daarentegen is er wel (een tijdelijke) pop-up store met leuke hebbedingetjes. The Pop Up Company heeft voor drie weken een winkel geopend dat is gevestigd in een woonhuis. Grappig concept, want in Nederland zou je zoiets zelden vinden.

Uiteraard nam ik een kijkje en begonnen mijn handen te jeuken om iets te kopen. Na een half uur snuffelen door de handmade producten, kocht ik een sjaal van het merk Confetti. Hierbij zat een soort houten kralenkettinkje om hem vast te maken. Super leuk! Verder hadden ze in de pop-up store nog veel meer leuke producten liggen van merken zoals: Mitatatote, Evelinas en Go Fans Go!

image

Mijn nieuwe sjaal van het merk Confetti, te lief!

image

image

Na het shoppen was het tijd om richting de boot te gaan. Time flies when you’re having fun! Om 18.00 uur precies vertrok de boot weer richting de jachthaven van Torrevieja en om 19.00 uur kwamen we aan.

Mijn conclusie

Ik kan hier vrij kort over zijn: just visitit Isla Tabara. Het is een prachtig eiland waar je jezelf goed kan vermaken. Het gebied is adembenemend mooi en je moet er eens in je leven geweest zijn. Aan één dag heb je overigens meer dan voldoende, so go for it!

14054930_850236461777799_2353336978210603108_n

Ontdek zelf Isla Tabarca

Wil jij ook Isla Tabarca bezoeken? Dat kan! Zoals ik al vertelde, maakte ik gebruik van een gids. Hij vertelt alles over het eiland en geeft je ook de ruimte om zelf kennis te maken met het eiland, Tabarca. Daarnaast zorgt hij voor de kaartjes voor de boot, een welkomsdrankje bij aankomst en een driegangen lunch. Ik kan het dan ook ten zeerste aanraden. Op het moment van schrijven kost deze tour *€40,- per persoon.

Wil je liever op eigen houtje het eiland bezoeken? Ook dat is mogelijk. Maak hierbij dan gebruik van de ferrydienst van Maritimas Torrevieja. Tickets voor een retourtje kan ook gewoon op de dag zelf ter plaatse kopen aan het loket voor hun. De prijs voor een boottrip naar het eiland kost bij Maritimas Torrevieja *€23,- per volwassene en *€15,- per kind, heen en terug.

*Let op! De prijzen kunnen elk seizoen wijzigen.

De do’s en dont’s

  • Ben jij een liefhebber van de zee? Neem dan vooral je zwem- en snorkelmateriaal mee. Je kan hier namelijk prima snorkelen.
  • Op het eiland is het toegestaan om dieren mee te nemen, maar ik zou het afraden.

Heb jij Isla Tabarca al eens bezocht? Of ga jij het eiland binnenkort bezoeken? Let me know!

Veel liefs, Kelly

All I really want is a never ending supply of yarn and an island where no one can bother me.

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *