Menutip: een driegangendiner voor de kerst

Afgelopen zondag trok ik mijn kookschort aan om een pre-driegangendiner te maken voor kerst! Het was een behoorlijk werkje, maar uiteindelijk kan ik jullie met trots een voor-, hoofd- én nagerecht presenteren. Ben je nu benieuwd wat ik zoal heb gemaakt? Lees dan snel verder en get inspired!

Tomaten-crèmesoep met gezouten bladerdeegstengels

Het voorgerecht is een echte klassieker, maar oh zo lekker. Tijdens de wintermaanden maakt mijn moeder vaak tomatensoep met groenten en gehaktballetjes. Dit is één van mijn favoriete soepen, welke ik graag in het kerstdiner verwerk. Alleen geef ik het recept van mijn moeder een twist. Ik laat de groenten en gehaktballetjes achterwegen en ga voor een classic tomaten-crèmesoepje. 

Wat heb je nodig?

Het recept is voldoende voor 4 personen.

  • 2 plakken bladerdeeg
  • 1 ei
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 milliliter water
  • 125 milliliter slagroom
  • peper, zout, koriander en tijm

Hoe maak je het?

Tomaten-crèmesoep: snijd de ui en de knoflook fijn en fruit dit in een koekenpan met een scheutje olijfolie aan. Voeg de tomatenblokjes en het water toe en laat de soep op laag vuur 20 minuten pruttelen. Voeg daarna de slagroom toe en pureer de soep met een staafmixer fijn en glad. Breng de soep op smaak met peper, zout, koriander en tijm.

De gezouten bladerdeegstengels: verwarm de oven voor op 200 °C. Laat voor de gezouten stengels de bladerdeeg plakjes ontdooien. Verwijder het folie als het bladerdeeg bevroren is. Snijd de plakjes bladerdeeg in reepjes van vijf. Bestrijk de bladerdeegstengels in met het losgeklopte ei en strooi wat zout over de stengels. Bak de stengels zo’n 20 minuten in de oven tot ze mooi bruin en gaar zijn.

Kip in spek met oven­kriel­tjes en ha­ri­cots verts-as­per­ge­rol­le­tjes

Het hoofdgerecht is dé specialiteit van mijn vader. Hij maakt het meestal alleen voor de kerst en daarom blijft het voor mij een feestelijk gerecht. En oh, wat ben ik gek op dit recept. Mijn smaakpapillen slaan op tilt, zo lekker dat het is. Het leuke is dat het in principe een heel makkelijk gerecht is om te maken. Je moet alleen even weten hoe je het moet doen. Dus bij deze, bedankt pap voor dit heerlijke recept!

Wat heb je nodig?

Het recept is voldoende voor 4 personen.

  • 4 kipfilets
  • 8 plakjes gerookt ontbijtspek 
  • 30 gram peterselie
  • 6 eetlepeks olijfolie
  • 30 gram roomboter
  • 1 zak krieltjes
  • 150 gram haricots verts
  • 100 gram aspergetips
  • 8 plakken pancetta

Hoe maak je het?

Kip in spek met oven­kriel­tjes: verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de kipfilets in de lengte en wikkel 2 plakjes spek om iedere kipfilet. Vet de ovenschaal in en leg de kipfilet in de ovenschaal. Bak de kipfilets ca. 25 min. in de oven. Schep de krieltjes om met de olie en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de krieltjes over de bakplaat. Bak ze 20 minuten bij de kipfilets in de hete oven.

Ha­ri­cots verts-as­per­ge­rol­le­tjes: verwarm de oven voor op 175 °C. Verwijder de steelaanzet van de haricots verts en kook ze in water 5 min. Voeg de laatste 2 min. de asperges toe. Giet de groenten af en laat goed uitlekken. Verdeel de groenten in 2 porties per persoon. Maak van elke portie een bundeltje en wikkel er een plakje pancetta omheen. Verdeel ze over de ovenschaal en breng op smaak met peper. Bak de rolletjes in het midden van de oven ca. 10 min. en serveer.

Tiramisu van chocolademousse en speculaas

Het allerlekkerste heb ik voor het laatst bewaard: het dessert. Ik heb de bekende Tiramisu omgetoverd tot een heel nieuw recept, die zeker geliefd is bij de chocoladeliefhebbers. De witte chocolademousse en speculaas maken het tot een erg feestelijk toetje. Ideaal voor kerst dus!

Wat heb je nodig?

Het recept is voldoende voor 4 personen.

  • 100 gram speculaas
  • 300 gram witte chocolademousse
  • 4 aardbeien
  • 50 gram witte chocolade
  • kokoskruimels

Hoe maak je het?

Hak de speculaas fijn in stukjes van ongeveer 5 millimeter. Schep in elk glaasje 1 eetlepel koekkruimels. Spuit een laagje witte chocolademousse over de koekkruimel en schep er weer 1 eetlepel koekkruimels op. Spuit daarna weer een laagje witte chocolademousse over de koekkruimel. Verwijder de kroon van de aardbeien en verwarm de witte chocolade op de au bain-marie methode. Zodra de chocolade vloeibaar is, doop je de aardbei in de witte chocolade en daarna in de kokoskruimels. Leg de aardbei vervolgens op de chocolademousse en spuit wat mousse op het puntje van de aardbei. Garneer tot slot het dessert met wat koekkruimels en andere versieringen. 

Succes gegarandeerd!

Oké. Eerlijk is eerlijk. Het maken van dit zalige kerstdiner heeft me bloed, zweet en tranen gekost. Maar uiteindelijk is het me – met een beetje hulp van de chef des huizes called daddy – gelukt om dit alles op tafel te zetten. Het testpanel bestaande uit mijn vader, moeder, zusje en vriend hebben het pre-kerstdiner beoordeeld met een 8, dus ik ben dik tevreden. Al met al ben ik erg blij met het eindresultaat en ik ben helemaal klaar voor de kerst! 

Vertel! Wat staat er dit jaar op jouw kerstmenu?

Make it a December to remember.

You may also like

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress spam blocked by CleanTalk.