Lekkere romige witlof soep met ham en kaas

Ik ben gek op witlof, vanaf kinds af aan al. Gewoon gekookt, of uit de oven, heerlijk. Rauwe lof in salades heb ik heel lang niet gegeten, vroeger vond ik dat niet zo lekker. Toch binnenkort maar weer proberen. Toen kwam ik op het idee om witlofsoep te maken. Dit had ik nog nooit gegeten en was benieuwd maar hoe dit zou smaken. Het is een lekker zomers gerecht, dus dacht ik; go with the flow!

De witlofsoep

De soep bestaat uit heerlijke witlof met pittige kaas en stukjes ham. Een heerlijke combinatie voor een heerlijke romige soep op de tafel!

De ingrediënten 

Voor 3 personen, bereidingstijd: ongeveer 30 min.

– 500 gram witlof (4 stronkjes)

– 100 gram hamblokjes of 200 gram plakken ham

– 1 witte grote ui

– 50 gram boter

– 1 theelepel suiker

– 500 ml kippenbouillon van tablet. (2 bouillon blokjes, 500 ml water) of uit een pot

– 25 gram bloem

– 250 ml melk, bij voorkeur mager

– 100 gram pittige of belegen kaas

– 1 theelepel gedroogde tijm

– blender of staafmixer

De bereidingswijze

Stap 1. Haal de stronkjes uit het witlof. Snijd het witlof in smalle reepjes en de ui in stukjes.

Stap 2. Doe de helft van de boter in een pan en bak de ui even erin tot het ui glanzend is.

Stap 3. Voeg het witlof, de suiker en de helft van de tijm toe. Bak dit roerend drie minuten.

Stap 4. Voeg het bioullion toe en laat het zachtjes koken tien minuten lang met de deksel op de pan.

Stap 5. Pureer de soep met een staafmixer of giet het in de keukenmachine.

Stap 6. Smelt 25 gram boter in een koekenpan, roer de bloem erdoor heen en laat het mengsel lekker pruttelen, alroerend.

Stap 7. Schenk een beetje bij beetje de melk erbij en blijf roeren tot de saus helemaal glad is. Laat de saus op laag vuur staan en voeg de kaas toe. Laat deze smelten.

Stap 8. Schenk de saus bij de gepureerde soep en roer het door elkaar zodat je een geheel hebt.

Stap 9. Voeg de hamblokjes toe en de rest van de tijm. Heb je plakjes ham genomen? Snijd deze dan even in reepjes of blokjes.

Nog een favoriete zelfgemaakte soep erbij?

De soep was erg makkelijk en snel te bereiden. Verder was de maaltijd niet duur qua ingrediënten. De smaak van de soep is heerlijk romig door de kaas. Verder heeft het gerecht wel wat weg van witlof met ham en kaas uit de oven, alleen dan gepureerd. De soep vult wel ineens, dus je zit lekker vol zoals het hoort na een maaltijdsoep. Ik zal de soep in de toekomst vaker maken. Ook mijn moeder had de soep geproefd en ook zij vond hem lekker, maar erg machtig.

Heb je weleens witlof soep gegeten?

Happiness is homemade food.

You may also like

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress spam blocked by CleanTalk.