Kelly test: dé gehoorbescherming van EARS2U + WINACTIE

Je kent het vast wel: tijdens het festivalseizoen bezoek je allerlei toffe feesten. Samen met je beste vrienden en nog ruim 20.000 andere bezoekers, geniet je van het geluid dat door de speakers dreunt. Je danst de sterren van de hemel, en en de sfeer is top! Maar wanneer je na het feest in je bed ligt met een voldaan gevoel, hoor je plots een irritante pieptoon in je oren. Zelfs zo erg, dat je er niet door kunt slapen. Maar wat houdt dat vervelende geluid in, en wat kun je er tegen doen? Je leest het in dit artikel!

Wat houdt die irritante ‘beep’ in?

Al jaren ga ik samen met mijn vrienden naar een heleboel feesten door heel Nederland. We luisteren dan gezamenlijk naar onze favoriete muziek, en dat is altijd onwijs gezellig. Maar negen van de tien keer eindig ik in mijn bed met een piep in mijn oren. Dat ervaar ik als een naar gevoel. Ik wist wel dat je zo’n toon in je oren krijgt door de harde muziek, maar gaat zo’n piep eigenlijk weer weg? Wat betekent dit voor je gehoor? En hoe heet het eigenlijk? Ik had geen flauw idee!

Oké, ik wist wel dat je zo’n toon in je oren krijgt door harde muziek – buiten het feit dat ik niet weet of dat ooit nog weg gaat – hoe heet dat eigenlijk? De ervaren audicien, Monique Hermsen, van HearPlanet.nl wist mijn vraag te beantwoorden. Dat vervelende beep-geluid in je oren wordt ook wel Tinnitus of oorsuizen genoemd. Je kunt het met name herkennen aan de brom-, sis-, fluit- of pieptonen in één of beide oren, waardoor je meestal – tijdelijk – minder goed hoort. Dit is een veel voorkomend probleem bij jongeren, die het over het algemeen nooit zo ”boeiend” vinden. Maar wist je dat oorsuizen een teken kan zijn van beginnende gehoorschade? Huh, say what?!?

De oorzaken van oorsuizen

Er zijn diverse oorzaken waardoor je oorsuizen kunt krijgen. Dit kan een medische reden hebben. Maar één van de meest voorkomende oorzaak blijft toch wel harde muziek op feesten, zo blijkt uit een recent onderzoek van De Nationale Hoorstichting. Tijdens een festival sta je in de meeste gevallen langer dan een uur in een luidruchtige omgeving, waarbij het geluid harder dan 103 decibel is. In dat geval krijgt je gehoor continu een flinke opdonder, en eenmaal gehoorschade is niet meer te herstellen! In het ergste geval gaat de piep in je oren ook niet meer weg.

Dit proces kán heel traag gaan, maar met een beetje pech heb je er voor de rest van je leven last van. Zo kan de pieptoon na een aantal partys plotseling vaker en langer aanhouden, en zo raakt je gehoor steeds meer beschadigd. Wat uiteindelijk kan leiden tot gehoorverlies. Wees je er dus van bewust dat je ook na één festival blijvende schade kan overhouden. Too bad!

Maar niet alleen door knetterharde muziek op feesten en festivals krijg je oorsuizen. Je kunt ook gehoorschade oplopen tijdens een film kijken in de bioscoop, wanneer je in de bouw werkt, in aanraking komt met vuurwerk of door een koptelefoon. Dit zijn over het algemeen stuk voor stuk factoren die je gehoor niet ten goede komen. Wees vanaf nu daarom extra alert op je (werk)omgeving.

Zo voorkom je oorsuizen

Je kunt (helaas) niet altijd oorsuizen voorkomen, maar voor wat betreft feesten, harde muziek en werken in de bouw, kun je wel maatregelen nemen. Ook de organisaties van festivals nemen steeds vaker maatregelen om gehoorschade te voorkomen bij het publiek. Denk hierbij aan filters voor geluidsapparatuur of het uitdelen van oordoppen. Maar niet alle festivals treffen die voorzorg, dus bereid jezelf altijd goed voor en neem een paar oordoppen mee!

Oké, nu moet ik eerlijk zeggen dat ik dit zelf nooit doe. Bij voorbaat dacht ik altijd dat oordoppen de kwaliteit van mijn favoriete muziek zou belemmeren. Bovendien vond ik die felgekleurde oordoppen altijd foeilelijk. Kom op, wie gaat daar nou mee lopen? Nee hoor, mij niet gezien. Dan heb ik na afloop maar liever die piep in mijn oren. Maar nu ik weet dat die ”onschuldige piep” kan leiden tot  een definitieve piep en/of eventueel gehoorverlies, neem ik toch wel een kleine maatregel: oordoppen in dus!

Met veel dank aan HearPlanet.nl mocht ik hun EARS2U gehoorbescherming testen. Deze gehoorbescherming is voorzien van een speciaal filter waardoor je niet volledig afgesloten bent van de omgeving, maar het geluid gefilterd binnen krijgt. De EARS2U oordoppen zouden daarmee niet alleen zeer geschikt zijn voor feesten, maar ook voor andere luidruchtige omgevingen zoals bv de bouwplaats. De zwarte siliconen oordopjes zijn trouwens ook nog eens herbruikbaar en worden geleverd met een handig bewaarkoker met keyring. Je hebt de oordoppen dan altijd binnen handbereik en geen excuus meer om ze niet te gebruiken. Nou, dat klinkt veel belovend, dus laat ik dat eens testen!

Test 1: een aantal uur met de EARS2U gehoorbescherming

Dat deed ik op zaterdag 12 augustus tijdens Dance Valley. Een feest dat bekend staat om zijn snoeiharde muziek. Dit was natuurlijk dé ultieme gelegenheid om de EARS2U gehoorbescherming te testen! Samen met mijn gloednieuwe oordoppen ging ik met veel plezier naar het festivalterrein in Velsen-Zuid. Bij aankomst hoorde ik al direct dat de muziek zeer luid was. Het eerste uur heb ik (heel stom) zonder de EARS2U oordoppen gelopen, omdat mijn vrienden en ik nog niet bij een stage stonden. Maar nadat we bij onze favo stage gearriveerd waren, (hardstyle/hardcore) heb ik de EARS2U gehoorbescherming in mijn oren geplugd.

Het inpluggen van de one size fits all oordoppen ging erg makkelijk. Ik maakte het handige kokertje open en daar kwamen twee kleine zwarte oordopjes uit. Te cute! Ze voelden in mijn hand al erg fijn aan en ook in mijn oren zaten ze direct comfortabel. Ze vormden zich naar je oren, zaten stevig en vielen niet uit. Het fijne aan de oordoppen vond ik ook dat ze niet onwijs opvallend zijn, zoals de standaard dopjes die vaak ook nog eens opvallende kleuren hebben.

Na een paar uur heb ik de oordoppen enkele uurtjes uitgedaan. Ik moet namelijk bekennen dat je elkaar (zowel met of zonder dopjes) slecht verstaat. Maar door alle gesprekken heen, ben ik ze dus vergeten weer in mijn oren te doen. Pas toen we weer bij onze favoriete stage stonden kreeg ik last van mijn oren en deed ik ze weer in. Na ongeveer zeven uur feesten, waarvan ik drie uur geen oordoppen in heb gehad, schrok ik van het eindresultaat. De uitkomst was dat ik op het eind toch een piep in mijn oren had. Kun je nagaan dat er slechts 180 minuten nodig zijn om je  gehoor een flinke opdonder te geven.

Test 2: de hele dag met de EARS2U gehoorbescherming

Het weekend daarop testte ik opnieuw de oordoppen. Dit keer tijdens Dutch Valley, een festival op hetzelfde terrein van Dance Valley. De muziek is daarom net zo luid, en dat maakt het de ideale gelegenheid voor test twee: de hele dag met de EARS2U gehoorbescherming. Ik wilde namelijk het verschil testen tussen een aantal uur of de hele dag oordoppen in. Ik heb ze dit keer dan ook braaf de hele dag in gehad, en wat bleek? Na het einde van het feest had ik geen piep in mijn oren!

Eindconclusie: wat vind ik van de EARS2U gehoorbescherming?

Fenomenaal! Echt waar, ik ben zeer te spreken over de herbruikbare oordoppen van EARS2U. Zoals ik al eerder vertelde, zag ik vroeger de waarde van oordoppen niet in. Ik vond vooral dat je voor gek liep met die felle doppen in je oren. Maar de siliconen gehoorbeschermers van EARS2U  hebben mijn mening veranderd. Je hoeft niet bang te zijn ‘’dat je voor gek loopt’’. Integendeel! Je bent eigenlijk pas echt gek als je zonder oordoppen loopt. Dus wat mij betreft zijn oordoppen dé oplossing tegen oorsuizen. Je moet ze alleen wel echt de hele dag in doen, want anders heeft het geen nut en eindig je alsnog met oorsuizen.

Kortom, de EARS2U oordoppen van HearPlanet.nl beschermen daadwerkelijk je gehoor. Bovendien zijn ze ook nog eens fijn in de omgangen dat voor maar €8,99 per paar (inclusief verzendkosten). Nou, daar ga je toch geen gehoorbeschadiging voor oplopen?

Giveaway time!

Ben jij die piep in je oren ook zat na een festival of andere luidruchtige gelegenheid? Dan heb ik goed nieuws! In samenwerking met HearPlanet.nl mogen wij twee paar EARS2U oordoppen weggeven. Daarbij krijg je ook nog eens twee bioscoopkaartjes, zodat je ze gelijk kunt testen. Hooray!

Wat moet je daar voor doen?
Wil je extra kans maken?
  • Tag je beste vriend(in) in het bijbehorende Facebook bericht, die jij gehoorbescherming gunt;
  • Deel het bijbehorende Facebook bericht!

That’s it! Meedoen is mogelijk tot en met maandag 28 augustus. De winnaars worden op dinsdag 29 augustus bekend gemaakt op onze Facebook pagina. Let op dat je beide pagina’s moet liken, anders doe je niet mee met de winactie. Good luck, guys!

Let’s talk! Wat vind jij van gehoorbescherming tijdens festivals, of andere gelegenheden?


Listen to the sound of silence.

You may also like

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *