Een rondleiding bij Stichting AAP Almere

Ben jij lid van de Postcode Loterij? Dan ben je vast bekend met de geliefde Postcode Loterij Voordeelagenda. In deze agenda vind je een aantal kortingsbonnen voor gezellige dagjes uit buitenshuis. In januari ontving ik mijn exemplaar. Vol enthousiasme bladerde ik er destijds doorheen. Al gauw vond ik de bon voor een rondleiding bij Stichting AAP. Dit wekte mijn interesse, want ik had geen idee wat ik me daarbij moest voorstellen. Wél wist ik van horen zeggen dat deze rondleiding zeer speciaal is, want Stichting AAP is niet voor iedereen toegankelijk. Het leek mij dan ook zeker de moeite waard om van deze gelegenheid gebruik te maken. Op de website van Stichting AAP maakte ik een afspraak voor de rondleiding. Als verrassing nam ik Gaby mee. Een gezellig en leerzaam dagje met mijn beste vriendinnetje. Top combi, niet waar? Vandaag vertel ik meer over dit bijzondere dagje bij Stichting AAP in Almere. Have fun!

Maak kennis met Stichting AAP Almere

Sinds 1972 is Stichting AAP Almere hét opvangcentrum in Nederland dat zich inzet voor een betere toekomst voor apen en andere exotische zoogdieren. Op stadslandgoed De Kemphaan (waar zij gevestigd zijn) worden de dieren opgevangen die zijn gered van illegale handel, gebruikt voor entertainment of als huisdier werden gehouden. Stichting AAP Almere pakt dit vervelende probleem bij de wortels aan. Zo geven zij voorlichtingen en pleiten voor betere wetgeving voor dieren in heel Europa.

Om deze dieren een beter leven te bieden, worden ze opgevangen in verschillende complexen bij Stichting AAP. Hier kunnen ze weer op adem komen. Het team helpt ze gezond te worden en weer ‘dier’ te zijn, waarna ze een permanent onderkomen voor ze zoeken. Zo is er in de Nederlandse en Spaanse opvanglocaties weer plek voor andere dieren in nood. Bovendien deelt Stichting AAP kennis en werken ze graag samen met soortgelijke organisaties om zo onze impact te vergroten.

De rondleiding

Het terrein van Stichting AAP bevindt zich in het buitengebied van de provincie Almere. Zij zijn daarmee onderdeel van Stadsgoed de Kemphaan. Dit landgoed is een bijzondere plek waar je midden in de natuur geniet van een leerzaam dagje uit. Bij aankomst viel ons vrijwel direct op dat het natuurgebied ruim is opgezet. Stichting AAP beschikt namelijk over een aantal speciale complexen op een oppervlakte van 5,5 hectare grond: de Apeneilanden, de Quarantaine, het Chimpanseecomplex, de Zoogdierenafdeling en het Apenhuis. Dit is overigens wel een must, want in het opvangcentrum zitten continu 400 tot 450 dieren in opvang; variërend van Pallas eekhoorns en prairiehonden tot aan mantelbavianen en chimpansees.

AAAAP

De plattegrond van Stichting AAP Almere

Daarnaast is er op het landgoed een groot parkeerterrein aanwezig, zodat de bezoeker makkelijk, veilig en gratis de auto kan parkeren. Top service! Nadat we een plekje hadden gevonden voor mijn (kleine) bolide, liepen we naar het Facility Center. Hier bevindt zich de opslag, kantine en bezoekerscentrum van Stichting AAP Almere (7). In het centrum meldde wij ons present bij de gids en kregen we iets te drinken. Toen iedereen aanwezig was, stelde de medewerker zich voor en verzocht ons om plaats te nemen in de filmzaal voor het introductiefilmpje. In het filmpje werd verteld over het ontstaan, de werkzaamheden en projecten van Stichting AAP. Ook werd er aandacht gevraagd voor de problematiek in heel Europa. De groei is namelijk zo groot dat er sinds 2009 een nieuw opvangcentrum in Spanje is geopend, genaamd AAP Primadomus.

Daarna liepen we langs het hoofdkantoor van Stichting AAP (6). Dit is een ruim gebouw waar met name de administratie en gerelateerde werkzaamheden worden verricht. Destijds was er niemand aanwezig, omdat het zondag was. Maar de gids kon ons vertellen dat er zeker meer dan 100 vaste kantoormedewerkers in dienst zijn. Daarnaast zijn er ook nog een groot aantal vaste medewerkers en vrijwilligers die allemaal werken aan het welzijn van de dieren. Zij werken overigens in het veld. Want niet alleen de hoeveelheid dieren groeit; ook het aantal medewerkers neem toe.

Na het bezichtigen van het kantoor, liepen we door naar de Quarantaine (4). In dit gebouw worden alle dieren die bij Stichting AAP binnenkomen, voor minimaal zes weken ondergebracht. Tijdens deze periode worden de dieren medisch uitgebreid onderzocht. Dit doen ze door het bloed en de ontlasting te onderzoeken op ziekteverwekkende virussen, bacteriën en (jakkie bah) parasieten. Voor elk dier wordt een eigen behandelplan opgesteld, waarin onder meer dieet, medicijnen en (probleem)gedrag aan de orde komen. De medewerkers dienen hiervoor zich strikt te houden aan strenge hygiëneregels. Zo vertelde de gids dat de medewerker zich wel zeker acht keer op een dag doucht. Dit is wellicht veel, maar besmetting van personeel en andere dieren moet tenslotte te allen tijde voorkomen worden.

AAP-2013-Nieuwbouw-Primatenhal-008_3

Het Apenhuis (links) en Quarantaine (rechts)

Naast  de Quarantaine ligt het Apenhuis. Dit is een gebouw waar Stichting AAP zich richt op het zogenaamde resocialisatieproces. Ik had nog nooit van dit woord gehoord, maar het betekent dat de dieren die in het Apenhuis binnenkomen, nog een aantal dingen (af)leren. De goede en slechte gewoontes. Ze worden geplaatst in groepen met het doel dat ze iets van elkaar opsteken. Hier gaat een heel proces aan vooraf, want de groep moet wel matchen op bepaalde vlakken. Het gebouw bevat meerdere vleugels, waardoor op diverse plekken tegelijk kunnen worden samengevoegd zonder dat de andere introducties daar last van hebben. Zo zorgen ze voor optimale rust voor de dieren, waardoor het samenvoegen zo soepel mogelijk verloopt. Het gebouw is bovendien zo geplaatst dat de dieren in de buitenverblijven optimaal kunnen genieten van de zon en het daglicht. Ik was zeer onder de indruk van dit complex.

Gevolgd door het Chimpanseecomplex. In dit complex is er voor ruim vijftig chimpansees plek. Daarnaast bestaat het gebouw uit een ruim buiten- en binnenverblijf met veel klimmogelijkheden en zijn in sociale groepen bij elkaar geplaatst. Het complex bestaat uit drie afdelingen, namelijk de special care unit, de resocialisatie unit en de chimpansee quarantiane. Wij hebben overigens alleen het buitenverblijf gezien. Hier maakte wij kennis met een paar Chimpansees. Eén van deze Chimpansees werkte voorheen in het circus. Wat duidelijk te merken was, want zodra hij publiek zag, begon hij zich ontzettend uitsloven door te gillen, klappen, slingeren en dansen. Dit was erg aandoenlijk om te zien, maar tegelijkertijd heel erg triest. Je zag dat hij zich nog steeds verplicht voelde om de mens te entertainen. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat het zo diep kan zitten bij zo’n beest(je). Hoe kunnen mensen dat nou doen? Echt bizar.

DSC_0627

Het Chimpanseecomplex met onze grote vriend

Daarna liepen we naar de Apeneilanden. De Apeneilanden vind je naast het terrein van Stichting AAP (5). Op de eilanden vind je onder meer mantelbavianen, groene bavianen en berberapen. Dit is voor de dieren dé plek om hun tragische verleden achter zich te laten en zich te gedragen als echte apen. Het was een fijn gezicht om deze aapjes weer te zien stoeien en spelen met soortgenoten in een goede omgeving waar ze voldoende uitdaging vinden.

De gids vertelde dat de apen meestal dagelijks buiten zijn van 09.30 uur tot 16.00 uur. Soms zijn de vlonders afgesloten in verband met medische onderzoeken of werkzaamheden. Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld als er ijs ligt, kunnen de apen niet naar buiten. Ook als het slecht of koud weer is zullen de dieren vaker binnen zitten.

DSC_0641

DSC_0635

Het Apeneiland

Als afsluiter liepen we naar de Zoogdierenafdeling (3). Hier bevinden zich de exotische zoogdieren, zoals wasberen, stinkdieren, eekhoorns en stokstaartjes. Ook een aantal kleinere apensoorten die een tropisch klimaat nodig hebben, zoals de witoorpenseelaapjes, huizen op deze afdeling. Zij wonen in de Tropische Kas, samen met andere diersoorten die behoefte hebben aan een bijzonder klimaat. De andere dieren verblijven in het Zoogdiercomplex, dat uit een aantal ruime buitenverblijven bestaat.

DSC_0652

Wij waren spontaan verliefd op deze prairiehond. Is het geen schatje?

De twee uur durende rondleiding eindigde in de Bezoekersruimte. Hier kreeg je de gelegenheid om nog een aantal vragen te stellen aan de gids en kon je eventueel brochures lezen. Uiteraard was er ook gelegenheid om eens diep in de buidel te tasten: doneren maar!

Adopteer een aapje

Het aantal dieren dat opvang nodig heeft, groeit snel en daarom is Stichting AAP hard nodig. Doordat Stichting AAP het moet hebben van giften is elke cent van belang. De overheid ondersteunt deze stichting niet, dus elke hulp is van harte welkom. De Postcodeloterij daarentegen is een grote steun voor deze fantastische stichting. Maar alleen daarvan red Stichting AAP het niet. Kom in actie en help deze dieren! Je kan Stichting AAP Almere onder andere helpen door een donatie over te maken, maar je kan ook je oude telefoon of cartridges inleveren. Daarnaast zijn er nog een tal aan mogelijkheden om deze organisatie te helpen. Een tof voorbeeld: adopteer je eigen dier. Met een vaste maandelijkse bijdrage help je als adoptieouder structureel mee aan de opvang en het herstel van dieren. Dus wil jij helpen? Kijk dan even op www.aap.nl.

Mijn ervaring

Vanaf het moment dat ik de rondleiding boekte, had ik geen flauw idee wat mij te wachten stond. Is wist niet wat Stichting AAP Almere inhield en wat zij zoal deden. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat het hetzelfde was als de Apenheul. Fail! Maar eenmaal bij Stichting AAP Almere werd het tijdens de rondleiding geheel duidelijk wie zij zijn en wat zij inhoudelijk doen. In twee uur ervaar je met eigen ogen het gehele proces die de dieren doorlopen bij Stichting AAP Almere. Van het binnen komen als getraumatiseerd beestje naar een zelfverzekerde aap die sterk genoeg is om weer op eigen pootjes te staan. Alhoewel het Apenhuis, de Quarantaine en het Chimpanseecomplex niet toegankelijk zijn voor bezoekers, heb je toch de mogelijkheid om deze dieren daar van een veilige afstand te zien. Kortom: het was een mooie en leerzame dag. Zeker een aanrader!

Handige informatie

Het opvangcentrum van Stichting AAP Almere is voor publiek niet zomaar te bezoeken. Een uitzondering hierop zijn de Apeneilanden en het Rondje AAP: daar is iedereen welkom. Heeft dit artikel je toch nieuwsgierig gemaakt en wil jij ook een kijkje nemen achter de schermen? Dat kan! Elke vrijdag, zaterdag en zondag verzorgt Stichting AAP Almere rondleidingen. Aanmelden doe je op www.aap.nl. Let wel op de volgende eisen: de minimum leeftijd hiervoor is 12 jaar en honden zijn niet toegestaan. Je kunt voor maximaal 2 personen tegelijk reserveren.

Wat vind jij van de projecten van Stichting AAP Almere? Deel jou mening hieronder!

Veel liefs, Kelly

Each and every animal on earth has as much right to be here as you and me.

 

 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *