Een bezoekje aan het Anne Frank Huis

Een tijd geleden bezocht ik samen met mijn moeder het Achterhuis in Amsterdam. Het Achterhuis, beter bekend als het Anne Frank Huis, is tegenwoordig een goed bezocht museum. Vroeger was dat wel anders, want in dit prachtige grachtenpandje heeft zich een tragisch verhaal afgespeeld. Het verhaal van een jong Joods ondergedoken meisje ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Haar naam was Anne Frank. Een naam die wereldwijd bekend is.

Het verhaal van Anne hoorde ik voor het eerst bij de geschiedenislessen op de basisschool. Normaal gesproken sprak geschiedenis mij nooit zo aan, maar dit verhaal wel. Geen idee waarom, maar sindsdien ben ik erg geïnteresseerd in alles wat met haar of de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Het bezoeken van het huis was er alleen nog nooit van gekomen. Wel stond dit nog hoog op mijn bucketlist. Doordat ik er veel indrukwekkende verhalen over heb gehoord, was ik erg benieuwd naar de binnenzijde van het pand. Mijn moeder nam mij als verrassing mee naar de Prinsengracht om in de geschiedenis van 1940-1945 te duiken. En in dit artikel vertel ik meer over mijn bezoek aan het Achterhuis.

Het Anne Frank Huis

Sinds 1960 is het mogelijk om het Achterhuis (waar Anne Frank ondergedoken zat) te bezoeken. Men heeft sindsdien dus de unieke gelegenheid om met eigen ogen te kunnen zien waar het verhaal zich heeft afgespeeld. Dit wordt dan ook massaal gedaan, want na de openstelling van het huis is de belangstelling voor een bezoek aan het museum bijna onafgebroken gegroeid. Jaarlijks wordt het museum dan ook ongeveer een miljoen keer bezocht.

De rondleiding

Bij aankomst op de Prinsengracht stond er al een beste rij met bezoekers voor de deur. Eenmaal bij de entree wordt je voorzien van een informatieboekje met daarin een plattegrond van het Achterhuis. Je kan er eventueel voor kiezen om begeleid te worden door een gids. Mijn moeder en ik zagen hier de toegevoegde waarde wel van in.

Het voorhuis

De tour begint in het voorhuis. Dit was het voormalige kantoor van Otto Frank en de werkplek van de helpers. Het verhaal van Anne Frank wordt hier verteld (door de gids) aan de hand van citaten uit het dagboek. Ook worden drie korte films vertoont met een historische context uit het verhaal. In het voorhuis vind je tevens originele voorwerpen, documenten en foto’s om te bekijken.

Het Achterhuis

Dit is naar mijn mening het meest indrukwekkendste onderdeel van de rondleiding, het Achterhuis. Hier zat Anne Frank namelijk samen met de zeven andere onderduikers verborgen. De kamers in het Achterhuis zijn leeg, want de meubels zijn meteen na de arrestatie weggehaald. Wel zijn er nog een paar documenten, foto’s en voorwerpen van de acht onderduikers te zien.

De nieuwbouw

Het oude pand aan de Prinsengracht 265 (naast het voormalige kantoor van Otto Frank) is volledig gerenoveerd. In dit gedeelte wordt onder andere informatie gegeven over het dagboek en de betekenis ervan. De originele dagboeken van Anne Frank worden hier getoond.

Tip! Laat je camera thuis, want foto’s maken in het museum is ten strengste verboden.

Verder is er in het nieuwe gedeelte van het museum een wisseltentoonstelling te zien. Hier vind je meer informatie over de mede onderduikers. Daarnaast is er nog een zaal voor de ontvangst van schoolgroepen, een museumcafé en een boekwinkeltje. In het winkeltje kan je met name verschillende boeken kopen over Anne Frank en de mede bewoners van het Achterhuis.

Mijn ervaring

Mijn bezoek aan het Anne Frank Huis was in één woord adembenemend. Vanaf de eerste stap in het museum ga je als het ware met een tijdmachine terug in de tijd. De Tweede Wereldoorlog inmiddels al even geleden, maar plots zo dichtbij. Helemaal als je voor de archiefkast/deur staat. Het is heel moeilijk te geloven dat er achter deze kast acht personen op een paar vierkante meter hebben geleefd om te schuilen voor de oorlog. Dat is toch vreselijk? Ik zou er niet aan moeten denken om zo te leven.

Het verhaal grijpt mij dan ook telkens weer aan en besef steeds meer hoe uniek mijn vrijheid eigenlijk is. Ik heb altijd onbezorgd van mijn kindertijd kunnen genieten en heb nooit bang hoeven zijn voor de dood. Vrijheid is voor mij eigenlijk zo vanzelfsprekend. Ik kan gewoon leven zoals ik dat wil. Anne daarentegen kon geen kant op en werd gedwongen om op jonge leeftijd al volwassen te zijn. Ik voel me daarom bijna schuldig over het feit dat ik heerlijk kon buiten spelen met mijn vriendjes en vriendinnetjes. Maar ik ben vooral dankbaar. Dankbaar dat ik een fijne jeugd heb gehad en mij heb kunnen ontpoppen tot wie ik nu ben.

Na het bezoek aan het Achterhuis ga je echt nadenken over een aantal zaken en je krikt ook je kennis op. Nu begrijp ik het verhaal nog beter, with special thanks to the guide. En ondanks alle drukte in het Anne Frank Huis, ben ik erg blij dat ik het na al die jaren van nieuwsgierigheid met eigen ogen heb kunnen zien. Al met al kan ik iedereen aanraden om een bezoekje te brengen aan het Anne Frank Huis.

Handige informatie

Doordat het museum altijd druk wordt bezocht, is het niet mogelijk om zomaar even naar binnen te lopen. Vanaf 1 mei 2016 is het Anne Frank Huis (Prinsengracht 263-267, 1016 GV Amsterdam, Nederland) van 9.00 tot 15.30 uur alleen toegankelijk voor bezoekers met een online kaartje. Na 15.30 uur kun je het museum bezoeken door een kaartje bij de ingang te kopen. Kijk voor de toegangsprijzen en andere informatie op: www.annefrank.org.

Ben jij al naar het Anne Frank Huis geweest? Deel jouw ervaring hieronder!

Veel liefs, Kelly

Think of all the beauty still left around you and be happy.

 

 

 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *