De administratie bijhouden. You hate it or you love it. Ikzelf vind het een heel leuk karweitje. Maar ik kan me best voorstellen dat niet iedereen deze mening met mij deelt. Eerlijk is eerlijk, er zijn nou eenmaal leukere dingen te bedenken om te doen in je vrije tijd. Toch is een goed systeem voor je financiën wel van essentieel belang, want het geeft je inzicht op je geldzaken. Hoeveel jeans kun je bijvoorbeeld nog kopen deze maand? Good to know, ofcouse 😉

Digitaal of papier

Iedereen heeft een andere methode voor de administratie. Je kunt er speciale software voor aanschaffen of het netjes bijhouden in een speciale huishoud map. Ikzelf houd mijn administratie zowel digitaal als in papierenvorm bij. Mijn bankafschriften print ik bijvoorbeeld uit en verwerk ik in een Excel bestandje. Mijn inkomende poststuk archiveer ik in een multomap, die heb ik weer onderverdeel met tabbladen. Maar de standaard tabbladen vind ik niet altijd even praktisch en representatief. Ik maak ze daarom het liefst zelf. Hoe doe ik dat? Ik vertel het je in dit artikel!

Wat heb je nodig?

  • Een multomap op A4-formaat
  • Een scrap boek met diverse vellen naar keuze (30×15 cm)
  • Een sjabloon voor de tabbladen
  • Een potlood, pen en gum
  • Een schaar en perforator
  • Een liniaal en witte (rechthoekige) stickers

De bovenstaande producten zijn onder andere verkrijgbaar bij Action, Xenos, Pipoos en HEMA.

Hoe maak je de tabbladen?

Stap 1. Print de sjabloon uit, en knip deze zorgvuldig uit met behulp van een schaar.

Stap 2. Pak het scrap boek, en scheur er een blad naar keuze uit.

Stap 3. Leg de sjabloon op het scrap papier, en trek met een potlood drie lijnen. Eventuele lijntjes kun je verwijderen met een gum.

Stap 4. Knip de sjabloon zorgvuldig uit met de schaar.

Stap 5. Druk met de perforator gaatjes in de gewenste richting.

Stap 6. Plak een wit stickertje op het uiteinde van je blad en schrijf daar met pen de gewenste tekst op.

Hatsikidee! Je eerste tabblad is klaar! Eventueel kun je er nog voor kiezen om alle tabbladen nog te lamineren met een lamineermachine. Ik doe dat niet, omdat het karton (van de Action) al stevig genoeg is van zichzelf.

Tip! Ik maak van het overgebleven papier een rug voor de map. Hiervoor haal ik de standaard rug van de map uit het plastic, en gebruik dit als sjabloon. Even met een potlood een paar lijntjes tekenen, uitknippen, gaatjes erin, sticker erop met tekst en klaar is Kees!

Conclusie

En? Wat vind jij van mijn zelfgemaakte tabbladen en ruggetje? Ik vind mijn projectje eerlijk gezegd goed gelukt! Het ziet er niet alleen vrolijker uit, maar ik kan het ook nog eens helemaal naar mijn eigen hand zetten. Bij die standaard tabbladen kun je negen van de tien keer niets tot weinig kwijt. Dan heb je er niets aan, dus dit is een prima oplossing. Bovendien is niet alleen erg leuk om te maken, maar je administratie is nu ook makkelijk te onderscheiden.

Let’s talk! Hoe houd jij je financiën bij?

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *