Heb je last van een snurkende vriend, een kat die midden in de nacht op je bed ploft of een heftige droom? Niets is zo vervelend als slaaponderbrekingen. Maar hey, voor elk probleem is er een gepaste oplossing. Zo is er een praktische neusklem voor manlief en een kattenmand voor je snoezige pluizenbol. Maar wat helpt er nou tegen een nachtmerrie? Een zelfgemaakte bohemian dromenvanger ofcourse!

Wat is een dromenvanger eigenlijk?

Een dromenvanger is een object dat meestal boven een slaapplek wordt gehangen. Volgens de eeuwen oude traditie van de Noord-Amerikaanse indianen zou de dromenvanger namelijk de kracht hebben om nare dromen te weren. Uitsluitend fijne dromen zouden rechtstreeks via van de dromenvanger naar de persoon gestuurd worden. Hoe deze spirituele theorie werkt? Heel simpel! Een dromenvanger bestaat uit een ring waartussen een web is geweven. In het midden van dat web zit een gat. Hierdoor zouden de goede dromen via de veren aan de dromenvanger naar de persoon gaan. De nare dromen daarentegen zouden in het web blijven hangen, waardoor degene een goede nachtrust heeft. Klinkt tof, toch?

Mijn nostalgische band met de dromenvanger

Het begon een aantal jaar geleden in Six Flags Holland (tegenwoordig Walibi Holland). We gingen met het gezin – mijn vader, moeder en zusje – een dagje weg. Zoals elk uitje mochten mijn zusje en ik op het einde van de dag een souvenir uitkiezen. Je zou zeggen dat ik – als diehard Tweety fan – voor een knuffel zou gaan, maar toch koos ik voor iets anders; een dromenvanger. Er stonden destijds een aantal grote tippies waar je naast panfluiten, cd’s en sieraden ook dromenvangers kon kopen. Zo kreeg ik mijn allereerste dromenvanger. Hij heeft jaren boven mijn bed gehangen en ik geloofde er heilig in. Helaas, ben ik hem tijdens de laatste verhuizing op de één of andere manier verdwenen. Zonde, want sindsdien heb ik geen dromenvanger meer boven mijn bed hangen.

Let’s make a boho dreamcatcher!

Genoeg geklets, laten we aan de slag gaan. Om een dromenvanger te maken heb je de volgende benodigdheden nodig:

  • Een borduurring met een doorsnede van ±15 cm
  • Een bolletje met dikke wol (kleur naar keuze)
  • Een schaar
  • Kante tape
  • Decoratie zoals veren, lintjes, kralen, bedeltjes, steentjes, schelpjes en gekleurde suèdekoorden

De bovenstaande producten zijn allemaal verkrijgbaar bij winkels zoals: Pipoos, Hema, Xenos en uiteraard Action.

Hoe maak je het?

Stap 1. Allereerst ga je de houten borduurring omwikkelen met kante tape. Dit doe je totdat de ring helemaal rond is. Het is erg belangrijk dat je de tape nauwkeurig tegen elkaar aanligt, want je wilt de ring uiteindelijk niet meer zien zitten. Heb je aan één tapje niet genoeg? Begin dan gewoon waar je gebleven was met een nieuwe rol. Als de ring vol is, knip je de tape zorgvuldig af en et voila, de eerste stap is gezet!

Stap 2. Vervolgens ga je aan de slag met het web. Maak met de dikke wol allemaal lusjes om de ring. Deze zet je vast aan de bovenkant met een stevige knoop. Je maakt als het ware een spinnenwebpatroon. Hiervoor begin aan de buitenzijde. Na de eerste laag volgt een nieuwe laag. Je begint deze tweede laag in het ‘web’ dat je net hebt gemaakt. Tussen de grote lussen maak je dus kleinere lussen. Je kunt er af en toe een kraal of andere versiering of een andere kleur wol/touw tussen doen. Als je niet meer kan, rond je af. Laat een gat in de binnenkant en trek je de draad goed strak.

Is het knopen niet jouw ding? Kies er dan voor om kante web te gebruiken. Dat heeft misschien nog wel meer die gave boho uitstraling! Hoe je dat doet? Makkie! Maak de borduurring open en leg er kant stukje in. Rijg met draad door het kant en knoop het vast

Stap 3. Maak een aantal lintjes vast aan de onderkant van de ring. Hieraan bevestig je geheel naar eigen smaak leuke decoraties zoals kralen, veertjes of bedeltjes. Dit doe je gewoon met een simpel knoopje en hatsikideetje; jouw zelfgemaakte dromenvanger is ready om je nare dromen te vangen. 

Bye bye nigthmairs and hello beautifull dreams!

Ik ben ontzettend blij met mijn zelfgemaakte bohemian dromenvanger. Hij hangt nu al een aantal nachtjes boven mijn bed en ik moet zeggen it looks good. Of het daadwerkelijk mijn nachtmerries verjaagd? Ik heb eerlijk gezegd nog niets gemerkt. Wel ben ik van mening dat het sowieso een absolute musthave is voor in je slaapkamer. Bovendien vond ik het erg leuk om  te maken, doordat ik hem geheel naar eigen wens kon samenstellen. Kortom: of je er nu in gelooft of niet, het maken van een dromenvanger is op zijn minst het proberen waard. So good luck!

 

Geloof jij in de mythe? Let’s talk!

Veel liefs, Kelly

Dreams are the whispers of the soul.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *