DIY: zo maak je een message in a bottle

Gisteren keek ik naar de film Message in a Bottle met hoofdrolspelers Kevin Costner en Robin Wright Penn. In de film wordt er aandacht besteed aan het thema flessenpost. Dit is een vorm van communiceren waarbij een brief in een fles naar een onbekende ontvanger wordt opgestuurd via het water. Het hartverscheurende verhaal heeft best veel indruk op me gemaakt. Zelfs zo erg dat het me inspireerde om er een Do It Yourself van te maken. In deze blog laat ik zien hoe ook jij een message in a bottle kan maken. Kijk je gezellig mee?

Flessenpost wereldwijd

Na het zien van de film ging ik op zoek naar ervaringen over het onderwerp flessenpost. Al snel kwam ik er achter dat er nog regelmatig berichten worden gevonden. Soms hele oude, soms van een paar maanden oud. Het meest bizarre verhaal trof ik op de website van het Algemeen Dagblad. In 2016 vond Norman MacDonald, een strandjutter uit West Mabou, een fles met een nogal opmerkelijke inhoud: de as van de overleden Gary Robert Dupuis, 25 Canadese dollar en een briefje dat door één van zijn kinderen is geschreven. In de brief stond dat Gary ervan droomde om op latere leeftijd de wereld rond te reizen. Zijn zoon deed daarom zijn as en wat geld in een fles, zodat de ontvanger een biertje kon drinken met zijn vader. Ik vind het een mooi verhaal/gebaar.

Let’s make a message in a bottle!

Voor het maken van een message in a bottle heb je de volgende spullen nodig:

  • Een glazen fles met dop
  • Een vel papier
  • Een pen of marker
  • Een stukje touw
  • Een schaar

De bovenstaande producten zijn verkrijgbaar bij Xenos, Hema en Action. In totaal ben je zo’n vijf Euro kwijt.

Hoe maak je het?

Stap 1. Pak een vel papier om je bericht op te schrijven. Mijn voorkeur gaat uit naar karton, omdat dit soort papier het beste bestendigd is tegen eventuele condens of waterschade. Maar lijntjespapier is ook prima.

Stap 2. Pak een pen of marker en schrijf je bericht op het papier. Ik kies het liefst voor een zwarte permanent marker, omdat dit het meest duidelijk is. Maar een kwalitatieve ballpoint is ook goed. Weeg de keuze van je inkt zorgvuldig af, want is de tekst kan worden blootgesteld aan zonlicht. Hierdoor kan de inkt sneller vervagen of zelfs verdwijnen.

Stap 4. Bedenk daarnaast ook goed wat voor bericht je gaat schrijven. Over het algemeen vertellen de schrijvers van flessenpost iets over zichzelf. Denk hierbij aan wie je bent, wat je interesses zijn en natuurlijk waarom je de brief schrijft. Maar je kunt ook een algemeen bericht schrijven zoals een inspireerde quote.

Stap 5. Noteer je persoonlijke gegevens, zodat de ontvanger je een bericht terug kunt sturen. Ik heb gekozen voor mijn naam en postadres, maar je kunt er voor ook kiezen om een e-mailadres of telefoonnummer te noteren.  Hoewel deze stap is niet van belang is, is dit wel de enige kans om uit te vinden waar je boodschap aankwam.

Stap 6. Knip met de schaar een stukje touw af van ongeveer 10 cm lang. Dit ga je gebruiken om je brief vast te binden.

Stap 7. Rol de brief op en zorg er voor dat de tekst van de brief naar de binnenkant wordt gerold. Dit doe ik zodat de ontvanger niet vanaf de buitenkant kan lezen wat er staat. Vervolgens bind je het touwtje om de brief en knoop je hem stevig vast.

Stap 8. Verwijder de dop van de fles en stop de brief er in. Draai de dop er weer stevig op en klaar is Kees! Eventueel kun je ook nog voor kiezen om iets persoonlijks aan je flessenpost toevoegen. Denk hierbij aan een foto, een sieraad of iets wat bij je verhaal aansluit.

Mijn flessenpost avontuur

Inmiddels is mijn message in the bottle gereed om te versturen. Wat er in de brief staat houd ik voor mezelf, anders is de lol er snel vanaf. Binnenkort ga ik mijn flessenpost uitgooien in de woeste Noordzee. Het lijkt me een hele mooie en bijzondere ervaring om mee te maken. Ik bedoel hoe vet zou het zijn als er daadwerkelijk iemand is die jouw bericht zal ontvangen? Heel tof! Maar wat als niemand je bericht vind? Dan dwaalt jouw boodschap rond over de wereld. Dat is toch een super spannend idee? Ik vind van wel!

Heb jij ervaringen met flessenpost? Deel jouw mening in de comments!

I’ll send an SOS to the world. I hope that someone gets my message in a bottle – The Police

You may also like

2 reacties

    1. Wat ontzettend leuk dat ik je geïnspireerd heb, Dinja! Ik ga hem uitgooien vanaf de boot naar Texel. Maar je kunt hem inderdaad ook vanaf het strand uitgooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *