DIY: maak zelf je eigen kerststukje

Nog een aantal nachtjes slapen en dan breekt de gezelligste tijd van het jaar aan: Christmas! Dit is hét moment om tijd met familie en vrienden door te brengen. Samen gezellig bijkletsen onder het genot van heel veel lekker eten en een drankje. Heerlijk vind ik dat! Bij ons thuis wordt de eettafel ter ere van kerst altijd feestelijk gedekt. Ter decoratie staat er meestal een kerststukje op tafel. Dit jaar maak ik samen met mijn moeder een zelfgemaakt kerststukje. Benieuwd hoe we dat doen? Lees dan snel verder!

Herinneringen aan vroeger

Wanneer mijn moeder de oase, dennentakken en kerstdecoratie op tafel zet, komen er allerlei oude herinneringen naar boven. Zo maakte ik vroeger op school elk jaar een kerststukje. Dit vond ik altijd zó tof om te doen en sloofde me ontzettend uit om iets moois te maken. Ik stook er al mijn fantasie en creativiteit in en als ‘ie af was, gaf ik het stukje aan mijn moeder als geschenk. Ze was er altijd zo blij mee en zetten ‘m telkens vol trots op de eettafel als decoratie. Elke keer als we ’s avonds aan tafel zaten, keek ik apetrots naar mijn eigen meesterwerkje. Het is misschien iets onbenulligs, maar dat soort kleine dingetjes zijn voor mij hele fijne herinneringen aan vroeger!

Wat heb je nodig voor het kerststukje?

  • Een plastic emmer of bak
  • Een schaal, pot of dienblad
  • Oase
  • Een mesje
  • Blauwspartakken
  • Kerstgroen naar keuze
  • Kerstdecoratie naar keuze

Hoe maak je het?

Stap 1. Leg de oase in een bak met water, zodat hij zich langzaam kan volzuigen. Ga er niet op duwen of de kraan erop zetten, want dan trekt de oase niet natuurlijk vol.

Stap 2. Leg de oase op de schaal of pot en snijd de oase op maat, zodat hij in je pot past. De oase moet aan de bovenkant wat uitsteken.

Stap 3. Pak de blauwspar en snijd de uiteindes schuin af met een mesje en haal de naalden eraf. Anders gaat je oase kapot.

Stap 4. Steek de blauwspar takken in de zijkant van de oase. Dit doe je helemaal rondom en zorg ervoor dat de takken overal even lang zijn.

 

Stap 5. Versier de bovenkant van de oase met allerlei soorten kerstgroen – en decoratie, zoals jij dat wilt. Dit doe je zo vol mogelijk, zodat je het groen van de oase niet meer ziet. Kortom: hoe voller, hoe beter.

Het resultaat

Na een uur is dit het eindresultaat van ons moeder-dochter kerstproject. Het maken van een kerststukje vind ik erg leuk om te doen, vooral samen met mijn moeder. Daarnaast is het niet alleen ontzettend gezellig om te doen, het levert ook nog eens een persoonlijk kerststukje op. Hartstikke tof om als cadeau te geven aan je grootouders, ouders of andere familieleden.

Bovendien is het een stuk voordeliger dan een kant-en-klaar kerststukje van de tuincentra en bloemenwinkels. Al met al vinden wij het project goed geslaagd en ook dit traditionele kerststukje zal dit jaar weer een plekje krijgen op de eettafel.

Wat vind jij van dit traditionele kerststukje?

It’s the most wonderfull time of the year!

You may also like

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *