DIY: haak je eigen onderzetters

Haken? Dat is toch oubollig en voor bejaarden? Echt niet! Sinds 2015 is het een gigantische hype. Naast Bobbi Eden, haakt half Nederland er op los. Het is zelfs zo populair dat er allerlei haakgroepen actief zijn op Facebook. Hier wisselen enthousiaste freubelaars haakpatronen met elkaar uit en helpen elkaar als ze de draad kwijt zijn. Waar Social Media al niet goed voor is! Ook mijn creatieve moeder is lid van zo’n groep en haakt al anderhalf jaar de meest prachtige dingen. Ze maakt bijvoorbeeld tassen, sjaals, kussenslopen, poncho’s, babyschoentjes en nog veel meer handige hebbedingetjes. Ik vind het altijd erg leuk wat ze knutselt, maar vooral ontzettend knap!

Onderzetters met een vleugje moederliefde

Speciaal voor moi haakte mijn moeder laatst zes schattige onderzetters. Deze maakte ze voor mijn uitzet. Zo lief! Momenteel woon ik nog bij mijn ouders, maar ik ben wel alvast druk met het verzamelen van spulletjes. Dit vind ik gewoon leuk om te doen. Lekker snuffelen door vintage winkeltjes op zoek naar unieke spullen. Ik houd er zo van! Bestek, servies, pannen, handdoeken en nog veel meer spulletjes die handig zijn voor mijn toekomstige huisje; ik verzamel het allemaal. Onderzetters had ik trouwens nog niet, dus dit kwam goed van pas!

Het haakpatroon voor de onderzetters is bedacht in 1893 en herschreven door Sandi Marshall in 2006. Uit nieuwsgierigheid vroeg ik aan mijn moeder of het eigenlijk moeilijk was om ze te maken. Daarop zei onze hoofdgeitenbreier dat het in principe een heel simpel patroon is. Het zou zelfs zo gemakkelijk zijn, dat ook ik het zou kunnen! Maar daar waag me ik er niet aan. Wel leek het mij een tof idee om dit patroon met alle lezers van Goya Lifestyle te delen. Dus met dank aan Sandi en mijn moeder deel ik vandaag dit snoezige haakpatroon. Your lucky bastard! 

Wat heb je nodig?

Voor het maken van drie onderzetters heb je de volgende items nodig:

  • Haaknaald 4
  • 1 bolletje katoengaren van 50 gram (kleur naar keuze)

Bovenstaande benodigdheden zijn verkrijgbaar bij de Action, Wibra, Zeeman en diverse hobbywinkels.

Hoe maak je de onderzetters?

Stap 1. Als eerst haak je zes lossen, deze sluit je met een halve vaste tot een ring.

Stap 2. Voor de eerste toer haak je twee lossen. Dit is het eerste stokje. Haak vervolgens 19 stokjes in de ring en sluit het af met een halve vaste boven op het eerste stokje. In totaal heb je 20 steken gemaakt.

Stap 3. Voor de tweede toer haak je wederom twee lossen. Ook dit is het eerste stokje. Haak een stokje in de volgende steek en haak dan twee lossen,  ( één stokje in volgend stokje, één stokje in volgend stokje, twee lossen ), herhaal tussen ( en ) tot je helemaal rond bent. Sluit tot slot af met een halve vaste boven op het eerste stokje.

Stap 4. Voor de derde toer ga je met twee halve vasten naar de twee lossenboog van de vorige toer. Haak vervolgens twee lossen. Dit is het eerste stokje. Haak daarna nog een stokje met twee lossen en dan twee stokjes in dezelfde twee lossenboog, ( sla twee stokjes over, twee stokjes twee lossen twee stokjes in de volgende twee lossenboog ), herhaal tussen ( en ) tot je rond bent. Sluit tot slot af met een halve vaste boven op het eerste stokje.

Stap 5. Voor de vierde toer ga je met twee halve vasten naar de twee lossenboog van de vorige toer. Haak vervolgens twee lossen. Dit is het eerste stokje. Haak daarna nog zes stokjes in dezelfde lossenboog,  sla dan twee stokjes over en haak daarna één vaste tussen de stokjes, ( haak zeven stokjes in de volgende twee lossenboog, sla twee stokjes over, haak één vaste tussen de stokjes ), herhaal tussen ( en ) tot je rond bent. Sluit voor de laatste keer af met een halve vaste boven op het eerste stokje.

Stap 6. Hecht de losse draadjes af voor een mooie afwerking.

Stap 7. Als finishing touch strijkt mijn moeder de onderzetters, zodat ze mooi plat worden.

DSC_1030

Cadeautip! Haak in totaal zes onderzetters en stapel deze op. Bind er een leuk strikje omheen en je hebt een origineel en zelfgemaakt cadeautje voor bijvoorbeeld de housewarming van je beste vriendin!

Conclusie

En? Vind je ze niet schattig? Ik ben écht verliefd op deze snoezige onderzetters. Ze hebben een leuk effect en het staat gezellig op tafel. Daarnaast zijn ze niet alleen very cute, maar ook nog eens erg handig. Ze beschermen namelijk je tafel tegen kringen van mokken of glazen. Uiteraard heb ik dit even getest en daaruit bleek dat ze inderdaad een beschermende rol vervullen. Ook zijn de onderzetters stabiel, ondanks ze van stof zijn. Niet geheel onbelangrijk. Wijnglazen of plastic bekers, ze kunnen er allemaal op. Echt toppertjes voor in huis dus!

I’m so happy met het resultaat en ben mijn lieve moedertje erg dankbaar. En hoewel ikzelf totaal niet kan haken (of er eigenlijk gewoon geen geduld voor heb, hihi!), vind ik het zeker niet oubollig of suf als mensen haken. Het is eigenlijk super hip! Al met al spreek ik over een geweldig eindresultaat. Nu snel op zoek naar een eigen stek, zodat ik ze kan gaan gebruiken 😀

Ben jij een fanatiek haak(st)er? Show jouw kunsten hieronder in de comments. Ik ben reuze benieuwd!

Veel liefs, Kelly

Never underestimate the power of a woman with crocheting skills.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *