Elk jaar organiseert Albert Heijn de AH Buitendag. Op dit gezellige event kun je een kijkje nemen bij geselecteerde boeren, kwekers, telers en leveranciers door het hele land. Afgelopen maandag bezocht ik samen met mijn zusje en ouders bloemen-en plantenproducent Meko Hulsebosch in Hillegom. We kregen een rondleiding door het bedrijf en er waren allerlei activiteiten georganiseerd. Het was een ontzettende leuke middag en vandaag laat ik zien wat we zoal hebben meegemaakt. Wandel je mee door dit artikel?

Wat houdt is de AH Buitendag precies in?

Dat vertel ik je graag! De AH Buitendag is een leerzaam uitje voor jong en oud. De invulling van deze dag staat geheel in het teken van de producten van de AH leveranciers. Je leert bijvoorbeeld waar beleg en andere levensmiddelen vandaan komen. Door de rondleidingen op de boerderijen kun je met eigen ogen zien hoe alles in zijn werk gaat. Daarnaast worden er ook diverse activiteiten voor kinderen georganiseerd. Zoals bv. chocolade paaseieren zoeken en schminken. De leveranciers zitten verspreid door heel Nederland. Vooraf kon je je inschrijven voor twee tijdvakken, van 11.00-13.00 uur en van 14.00-16.00 uur. Wij besloten om’s middags een rondleiding te pakken.

De rondleiding bij Meko Hulsebosch

Na een half uurtje rijden, kwamen we aan op onze eindbestemming; Meko Hulsebosch. Dit is een moderne bloemen-en plantenproducent in Hillegom. Zij telen narcissen, gladiolen en pioentulpen, maar ook violen en perkplanten op de meest natuurlijke wijze. Bij aankomst was het erg druk op het bedrijventerrein, maar er was gelukkig voldoende parkeerruimte voor iedereen. Nadat we een parkeerplekje hadden bemachtigd, gingen we naar binnen.

De entree van Meko Hulsebosch.

We kwamen terecht in een grote bedrijfshal, waar van alles te beleven was. Er stond een springkussen voor de kids, een kleine braderie met oude ambachten en nog veel meer leuks! Het was zelfs zoveel dat we van gekkigheid niet wisten waar we moesten kijken.

Zo was er een demonstratie wol spinnen.

En een demonstratie klompen maken bij Ton Houwer.

Dit koor zong allerlei oud Hollandse liederen.

Nadat we een klein rondje hadden gelopen op het activiteitenplein, gingen me we om 15.00 uur naar de rondleiding. Tijdens de rondleiding zouden we meer te weten komen over het bedrijfsproces. Super interessant dus!

De rondleiding begon met een stukje informatie over de afkomst van de bloemen. Een medewerker van het bedrijf vertelde dat alle bloemen afkomstig zijn uit eigen velden, die voor de deur van het bedrijf zijn gevestigd. Hier worden elke ochtend verse bloemen met de hand geplukt.

De bloemen worden in grote bakken met water vervoerd naar deze hal. Hier word het proces vervolgd.

In de hal selecteren een aantal medewerkers de bloemen op kwaliteit. De geschikte exemplaren mogen verder naar de volgende handeling in het proces. De afgekeurde bloemen worden weggegooid.

De kwalitatieve bloemen komen vervolgens terecht bij deze medewerkster. Zij voorziet de bloemen van een plastic hoes.

Deze machine bindt daarna de hoezen vast met een wit touwtje aan de stengels.

En dit is dan het eindproduct.

Om de kwaliteit hoog te houden, worden de bloemen in zwarte emmers met water gedeponeerd.

Tot slot worden de emmers op karren gezet. Deze worden vervoerd naar de koelcellen. Hier wachten ze op verdere transport.

Maar dat is nog niet alles!

Daarna kwamen we namelijk terug in de grote hal. Hier stonden nog een aantal banden met soortgelijke handelingen, zoals op de afbeeldingen te zien is.

Achterin de hal kwamen we in het magazijn met grote stellingen. Hier worden de potten, schalen en andere potterie opgeslagen.

De potterie wordt gebruikt om plantenstukjes mee te maken, zoals je ze kent bij de Albert Heijn. Op de bovenstaande afbeelding zie je hoe een aantal rieten mandjes worden gevuld met aarden.

De volgende stap is om de mandjes te voorzien van bollen, mos en/of plantjes. Het was erg leuk om te zien!

De schalen worden vervolgens op de karren geseald en in gekoelde containers per vrachtwagen vervoerd naar hun eindbestemming.

Aan het eind van de rondleiding kwamen we bij een winkeltje/showroom terecht. Hier kon je planten, bollen en allerlei soorten bloemen kopen. Mijn vader kocht voor mijn moeder, zusje en mij een bos roze tulpen. Super lief!

Na de rondleiding gingen we naar de kantine van het bedrijf. Hier werd een knutselworkshop gehouden voor de kinderen. Ze konden een voorraadpot versieren met stickers en andere frutsels. Wanneer ze hiermee klaar waren, kregen ze er vier gele pioentulpen in. Super leuk bedacht, toch?

Als afsluiter dronken we bij het eetkraampje een gratis kopje Perla koffie en aten daarbij een lekker paaseitje van Delicata. Toen we dat op hadden, gingen we alle vier met een voldaan gevoel richting huis. Kortom; het was een geslaagde lentemiddag en zeker voor herhaling vatbaar!

Heb jij ook een boer, teler, kweker of leverancier bezocht tijdens de AH Buitendag? Zo ja, deel jouw ervaring hieronder!

Flowers lift the spirit and refresh the soul.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *