Elke week – en vooral in het weekend – staat mijn agenda bom-me-tje vol. Ik ben nou eenmaal zo’n typische planner, die graag alles uit haar tijd haalt. Daarbij werkt last minute plannen op mijn zenuwen en dat is zo niet chill! Tja, noem me een controlfreak, maar ik vind het gewoon heel fijn om te weten waar ik aan toe ben. Afgelopen zaterdag was dan ook totaal nieuw voor mij. Ik werd namelijk geheel onverwachts op de bijrijdersstoel van een vriend gezet en meegenomen naar destination unknown. Shocking! Na een half uur vragen stellen, kwamen we aan bij Landgoed Hoenderdaell, een prachtig landgoed in de Anna Palownapolder. Was het de klamme handjes waard? Ik vertel het in dit artikel!

Over Landgoed Hoenderdaell

Landgoed Hoenderdaell is een dierenpark van 64 hectrare in de kop van Noord Holland. Het landgoed staat midden in een natuurgebied van 64 hectare dat oorspronkelijk deel uitmaakte van het Waddengebied.

Maar het is niet zomaar een dierenpark, want in Landgoed Hoenderdaell vind je afgedankte leeuwen, bruine beren, lori’s en wallaby’s die in stiltegebied hun eigen gang kunnen gaan. Zo laat het park hun bezoekers kennismaken met verschillende soorten dieren – waarvan sommige ook vrij lopen. Bovendien vangt Landgoed Hoenderdaell ook regelmatig dieren in nood op en streven ze er naar om de dieren weer terug te plaatsen in de natuur. Daarom zijn er steeds andere dieren in het park te bewonderen. En dit is nou precies wat Landgoed Hoenderdaell zo bijzonder maakt!

Ons bezoek aan Landgoed Hoederdaell

Nadat we de auto hadden geparkeerd op het mega grote parkeertrein, kochten we ieder een kaartje bij de entree. Deze grenst aan op de Veer en Aanlegsteiger ’t Sweanenveer. Met een plattegrond in de hand begonnen we aan de natuurwandeling door bosrijke gebied van Landgoed Hoederdaell. Zodra we het park binnen liepen, kwamen we terecht bij een groot stuk grond genaamd de Alpaca weide. De naam zegt het natuurlijk al: hier vind je Alpaca’s in alle soorten en maten. Deze grappige beestjes lopen vrij rond in de weide, dus je kunt ze aaien en voeren (tegen betaling). Maar er lopen ook andere diertjes rond, zoals kippen, herten en konijnen. So cute!

Het welkomstcomité van Landgoed Hoederdaell – Keizer Kuzco en Kronk.

Wandelen voor de Alpaca weide en de tropische kas

Door de Alpaca weide loopt een groot grindpad, wat een rode draad is voor de wandelroute. Je zult dus niet snel verdwalen en daarbij is er ook rekening gehouden met invaliden en kinderwagens. Fijn! Langs de wandelpaden zagen we buiten heel veel verschillende dieren. Denk hierbij aan kamelen, pelikanen, wasberen, ara’s en allerlei soorten apen op het Apeneiland. Het was best fris, dus er waren niet erg veel apen te bekennen. Wel liepen er een aantal Maki’s buiten, welke je ook mag voeren. Maar ook deze aapjes hadden het koud en liepen haastig naar de tropische kas. Zo doende liepen wij met ze mee naar binnen.

Ook maakte we kennis met Koning Julien, de Maki aap uit de beroemde Disney film Madagascar.

Het werd al gauw duidelijk waarom de maki’s naar de binnentuin gingen: het was voedertijd! Het was erg leuk om te zien hoe ze genoten van hun eten. Maar naast deze schattige aapjes waren er ook andere dieren aanwezig in the jungle. Zo zagen we stokstaartjes, lepelaars, een krokodil, schildpadden en nog een aantal dieren.  Het aanbod aan dieren is dan ook heel divers en dat is vrij uniek omdat het niet zo groot is als andere bekende dierentuinen.

Nadat we de tropische kas hadden bezocht, gingen we door met de wandelroute. Tijdens het wandelen viel het ons op, dat het park niet mega druk is in vergelijking met andere dierenparken. Dat is natuurlijk alleen maar een voordeel. Zowel voor ons ”de bezoekers” als de dieren. Of dit ligt aan de periode, geen idee. Maar ik denk zeker dat men hier wel rekening mee houdt, zodat het welzijn van de dieren hoog in het vaandel blijft.

De leeuwenshow van Stichting Leeuw

Na een paar minuten wandelen kwamen we aan bij Stichting Leeuw. Dit is een opvangcentrum voor afgedankte tijgers, leeuwen en andere katachtige roofdieren. Hier krijgen ze de tijd en ruimte om weer een volwaardig dier te worden en zich te herpakken waardoor ze later weer een toekomst in het wild krijgen. Een mooi initiatief, vind ik zelf. En om deze dieren weer te leren om op hun eten te jagen, hebben ze sinds september 2015 een unieke jaagsimulator laten ontwikkelen. Dit systeem bestaat uit katrollen waarmee een stuk vlees willekeurig door de grote hal kan worden bewogen. Dit is natuurlijk heel speciaal en leerzaam om te zien. Ik vond de leeuwenshow dan ook erg leuk om met eigen ogen te zien! Ik heb alleen geen foto’s of video kunnen maken, omdat dit simpelweg niet mocht. Sorry!

Wolven, vogels en heel veel meer dieren!

In het park wordt de natuurlijke leefomgeving zo goed mogelijk nageboots en dat is zeer indrukwekkend. Naast de Alpaca weide, het apeneiland, de tropische kas én stichting Leeuw is er ook nog genoeg ruimte in het dierenpark voor anderen dieren, die vrij rond kunnen lopen, springen, rennen en fladderen. Zo kwamen we deze kangoeroes, walibi’s, elanden, wolven en struisvogels tegen.

Jup! Dit was het leukste van de dag. Kangoeroes op 1 meter afstand kunnen bekijken.

Té cute, kijk ‘m genieten van zijn vrijheid. I like it!

Ook deze wolf kwam even buurten. Wat een prachtbeest!

Doodsangsten bij in de Lorituin

Inmiddels hadden we al heel veel dieren gezien. Maar nog niet de kleine felgekleurde bewoners van de Lorituin: jawel, de lori’s. Nou heb ik het eerlijk gezegd niet zo op vogels, omdat ik vroeger als drie jarig meisje ”ben aangevallen” door duiven op de Dam. Dank je wel, mam! Tja, toen er duiven op mijn hoofd zaten, heb ik destijds als een bijna doodervaring ervaren en sinds dien ben ik als de doods voor alles wat vleugels heeft. Toch heb ik alle moed verzameld en ben ik hun verblijf in gegaan. Maar het leek wel alsof ze het wisten. Echt! De lori’s kun je voeren, maar dat is dus echt niet nodig om ze alsnog dichtbij te laten komen. Nee hoor. Bij het binnenlopen van de hal vliegen ze gelijk op je af. En laat ik zeggen dat ik nogal schrok. Oké, dat is héél zacht uitgedrukt, want ik heb daar staan gillen als een speenvarken. Het bezoek aan de Lori’s was dan ook niet lang, want ach wat ben ik bang voor vogels…

Ja, deze kleine terrorist heeft mij zeven kleuren laten schij…

Geef mij maar gewoon een lief vosje…

Na opnieuw een bijna doodervaring, gingen we met een rot gang naar buiten. Even op adem komen, want ach ach wat was ik geschrokken! Nee, het is duidelijk dat ik absoluut geen vogelmens ben. We gingen dus maar snel verder aan de wandelroute. Gewoon een beetje kijken naar leuke dieren zoals deze schattige vos en eekhoorntje. Véél leuker, geloof me 😉

Ah, zijn deze twee diertjes niet super schattig? 

Eindoordeel: yay or nay?

Laat ik beginnen om te zeggen dat afgelopen zaterdag een hele ervaring op zich was. Ik ging buiten mijn boekje door iemand anders mijn planning te bepalen en achteraf is dat helemaal meegevallen. Ik bedoel Landgoed Hoederdaell is misschien wel de meest mooie en unieke dierentuin, die ik ooit heb gezien. En dat gewoon in onze eigen koude kikkerlandje. Het park is groot, simpel en toch heel overzichtelijk. Daarbij tref je op het landgoed bijna evenveel variatie aan dieren als andere dierentuinen. Bovendien vind ik dat Landgoed Hoederdaell zich onderscheid van de rest doordat de dieren veel vrijheid hebben, je kunt de meeste dieren aanraden en zelfs voeren. Wel denk ik dat een bezoek in de zomerperiode leuker is, omdat de dieren dan meer buiten zijn, er ook buitenshows zijn er het daardoor meer leeft. Maar ik heb nu ook een hele toffe dag gehad en daarom verdient Landgoed Hoenderdaell een welverdiende yay!

Let’s talk! Wat is jouw favoriete dier?

You won’t change the world by saving the animal. But you will change that animals world.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *